sunnuntai 28. syyskuuta 2014

Päivitys työkuulumisista ja iso kiitos!

Taloon on vaihdettu hirsiä kahdelle seinälle ja ikkunoita korjataan kahdessa pisteessä -minä kotona ja Justeerin työntekijät Jalasjärven toimipisteessä. Tavoitteena on saada kumpikin työ päätökseen lokakuun loppuun mennessä. Aikataulu on tiukka ottaen huomioon Mikon reissutyön, mutta välillä on hyvä asettaa jokin päämäärä. Muuten käy niin, että me todella nysväämme talon kanssa vielä kymmenen vuoden kuluttuakin.


Olen hakenut pellavaöljyn, pellavaöljymaalit ja -kitin Seinäjoen Värimiehiltä. Wanhan kunnostajilta kuulee usein, että tuotteita ja palvelua on vaikea saada. Värimiehet on pitkän linjan sisustus- ja maalausalan yritys Seinäjoelta. Valikoima on mahtava ja liikkeestä löytyy jo varastosta kaikki mahdollinen. Heiltä saa myös Uulan maalit, Tikkurilan pellavaöljykitin, Osmo colorin tuotteet ja muitakin ekologisia maaleja.  Parasta kuitenkin on, että sain liikkeestä ihan oikeaa palvelua! Minua palvellut myyjä oli itsekin kunnostanut vanhan talon ja entisöinyt aikoinaan mm. wanhaa kirkkoa. Kiitokset Jennille!    


Minä ostin Uulan maalit, tiftilankoja ja Tikkurilan kitin. Värimiehiltä olisivat tilanneet myös muiden valmistajien tuotteita. Olen kuullut hyvää näistä, joten aurinkotalo saakoon ne pintaansa. Ensi viikon aikana saatan ikkunapokat siihen kuntoon, että saan maalata pohjamaalin. Työskentelen Susannan työhuoneen ikkunakorjausohjeella. 

Vielä loppurapsuttelut ja helojen irroitukset.

Valkoista..

..ja puolukan punaista.

Oletteko huomanneet blogissani seikkailevan uuden logon? Kiitos kuuluu Irina K -designille. Logossa oleva talon muoto ja aurinkokuvio on täysin Irina Kivimäen oivalluksen tulosta.  Iso kiitos sinnekin!Näin kirjoittaessani huomasin taas, kuinka moni ihminen linkittyy tähän projektiimme ja osa ihan tietämäättänkin, kuten tuo Susannan työhuone. Olen kiitollinen kaikkien avusta ja lähetänkin ihan yleisesti kiitoksen kaikille ystävällisille ja auttavaisille ihmisille. Pieninä kiitoslahjoina teille lukijoille toimii blogin arvonnat. Perjantaina oli pika-arvonta, joka syntyi maahan pudonneista tiftilangoista. Pala Seinäjoen historiaa mustepullon muodossa lähtee Piikkiöön ensi viikolla. Muistakaa osallistua myös Kässämessujen lippuarvontaan! Arvonta suoritetaan tiistaina.
keskiviikko 24. syyskuuta 2014

Huomio! Kaikki jalot ritarit! (ja heidän vanhempansa)

Meillä on asunut jo neljä vuotta ritari. Aktiivista ritarieloa miekkaharjoituksineen on eletty pari vuotta. Steiner -kouluissa ja -päiväkodeissa kaikilla samanhenkisillä lapsilla on tähän aikaan vuodesta onnenpäivät. Mikael -juhla tuo mukanaan tarinoita ritareista, jotka rohkeudellaan kukistavat pahan.


Joulukuva viime vuodelta.

Tämän viikon lauantaina (27.9 klo 11 -15.00) Seinäjoen Steiner -koululla on elämyspolku, jossa mm. tarinoidaan, tehdään omat puiset miekat, askarrellaan ja huhujen mukaan joudutaan ehkä myös kukistamaan lohikäärme. Luulen, että meidän ritarilta sekin kyllä hoituu.

Tervetuloa Simunan markkinoille sadonkorjuutunelmiin ja elämyspolulle! Osoite on Simunantie 10, Seinäjoki.

sunnuntai 21. syyskuuta 2014

Käsityömessut 3-5.10. & ARVONTA

Mielestäni käsityömessut on se paikka, josta kannattaa tehdä kaikki joulun ostokset. Tiedän, että on vähän aikaista, mutta eipähän tule ainakaan hätiköityä viime hetken paniikissa lähimarketin ruuhkissa. Kaikki pitävät laadukkaista, persoonallisista taide-ja käsityölahjoista. Messuilla on ihan uskomaton määrä näytteilleasettajia. Taiteilijat ja kädentaitajat ovat löytäneet tämän tapahtuman. Katso ja hämmästy! Luettelo näytteilleasettajista. Jukka Rintalan puvuista on tehty  Design -alueelle näyttely. Rintalan pukuja olen ihaillut aikaisemin mm. Kokkolan asuntomessujen oheiskohteessa. Jotenkin 1800 -luvulla rakennettu Knapen talo veti jo silloin puoleensa. Puvut ovat taideteoksia! Hääpukua en taida enää pukea ylleni, joten iltapuku tilaukseen. Meinasin kirjoittaa, että tarvitaan vain tarpeeksi hienot juhlat, mutta se vasta hienoa olisikin, jos saisin lipua aurinkotalon uudella nurmikentällä dramaattinen mekko ylläni.  Erityisen mahtavaa näillä messuilla on työpajavarikko. Varikolla on työnäytöksiä, mutta siellä saa myös tehdä itse alan huipujen opastuksella. Ja ennenkun päästät mieleen sellaista ajatusta, että "En kehtaa, En osaa", niin kehoitan vaikenemaan heti. Voit aina ajatella meitä kahta hölmöläistä, jotka ostivat autiotalon tietämättä mitään rakentamisesta. Eikä oikeastaan puutarhan- tai kodinhoidostakaan. Olen päättänyt, etten enää piiloudu osaamattomuden taakse. Kaikki osaa, joilla on kaksi toimivaa kättä ja jotkut osaa jaloillakin. Itse tekisin lahjaksi skeittilaudan, jos lähipiirissäni olisi joku harrastaja.  Luin jo aikaisemmin jostain artikkelin puuseppä Esa Niirasen skeittilaudoista. Ihastuin kovasti. Messuilla lautoja saa tehdä joka päivä puoli kolmelta. Työpajasta saat mukaan uniikin laatulaudan kaupan laudan hinnalla. Työpajoihin on ennakkoilmoittautuminen. Katso työpajavarikon ohjelma täältä.

Taito -lehden Tiina Aalto haastattelee messuilla bloggaajia. Mukana myös allekirjoittanut. Blogilounge on sopivasti Rintalan kuohuviinbaarin kyljessä. Nähdään messuilla! Blogini Facebook -sivuilla on lippuarvonta. Arpaonnea!


perjantai 19. syyskuuta 2014

Virstanpylväs: Korjaustyöt alkoivat

Kaikenlaista häppeninkiä on taas ollut. Tärkein lienee hirsikorjausten aloitus. Olin siitä yhtä onnellinen kuin viimeksi nurmikentän tekemisestä. Teki mieli halailla puita, joita soviteltiin paikoilleen. Alimmassa keroksessa oli vieläkin enemmän lahoa kuin ajateltiin, mutta hurjalta näyttävistä toimenpiteistä huolimatta talo ei kellahtanut isolle nenälleen. (Muistattehan, kun eräs henkilö vertasi kuistia pinokkionenään kauniin naisen kasvoilla.)
Tämä on ensimmäinen talonkorjaamisen  merkkipaalu. Nyt emme vain pura vaan jo kunnostamme!Olinkohan uusista hirsistä niin hurmaantunut vai mistä lie johtui, mutta annoin Yle Pohjanmaalle radiohaastattelun alkuviikosta. Sanon vain, että herran haltuun editointityö. Bloggaaminen voi johtaa moniin erikoisiin tilanteisiin!  Yksi niistä on Käsityömessut Seinäjoella 3-5 lokakuuta. Tästä lisää pikapuoliin. Hyvää viikonloppua lempeän syksyiseltä Östikseltä!

tiistai 9. syyskuuta 2014

Lapsille (esihistoriallinen) futiskenttä

Olin tänään niin täydellisen onnellinen, että piti jäädä tontin laidalle hetkeksi oikein fiilistelemään. Upeaa nähdä, kun jokin asia etenee. Tontilla tapahtuu jotain konkreettista ja hyvin nopeaan tahtiin. Tätä jättiläiskonetta tekisi mieli halata. Ja ison kiitoksen lähetän Jakelle!Taidan olla jääräpäisyyteen asti vastaan kaikenlaisia koneita, vipuja ja vipstaakkeleita. Muistattehan, että keväällä siivosimme talkoovoimin pihasta kaksi kontillista ja yhden lavan romua. Tänään saimme kaivinkoneen viimeistelemään saman alueen. Alan ymmärtää pikkujäbän hullaantumista näihin laitteisiin. Tänään me olimme molemmat tasavertaisesti fiiliksissä. Se keväinen romumäärä lähti melko pieneltä alueelta. En voi sanoin kuvailla, kuinka hienolta tuntuu, että nyt on viimeisetkin tulipalon rippeet poissa pihasta. Tuntuu, että on parempi hengittää.  Ja ensi kesänä meillä on lapsille futiskenttä! Jospa saisimme koulaisetkin kohta viihtymään talolla. En nyt välitä tässä kohtaa siitä onko pelikenttä sopiva meidän perinnepihaan. Tai ovat kai lapset ennenkin jalkapalloa pelanneet? Jos teen maalit puusta? (sarkasmia, ystävät)  Tämä alue on vain pieni osa isosta tontistamme, mutta kuitenkin henkisesti tärkeä maatilkku. Nyt on navetan sotkut poissa.   Happy, happy, happy! 


Alla olevan kuvan multakasan ja lautapinon välissä on navetan kivijalkaa. Kivijalan päälle rakennamme jonkinlaisen pation ja kesäkeittiön. Ihanaa, kun haaveet muuntuvat todeksi pala palalta.


torstai 4. syyskuuta 2014

Vierailu tukiperheessä

Ei ollut riemulla rajaa, kun ajoimme ensimmäistä kertaa vertaistukiperheemme pihaan ja tajusimme, että he olivat purkaneet talonsa hirsikehikolle! Jostain syystä olimme luulleet, että heidän talonpelastusoperaation suurin haaste liittyy ainoastaan talon suoristamiseen. Sekin on tietysti valtava työ notkahtaneessa talossa, mutta olimme ajatelleet, että he eivät lähtisi näin isoon ruljanssiin. Eivät he varmasti tienneet sitä itsekään vuosi sitten syksyllä, kun kävivät meillä kyläilemässä.


Viimeksi, kun näin tästä talosta kuvan, se oli kellertävä, vähän notkollaan oleva sympaattinen pohjalaistalo. Mielestäni ei yhtään hullumpi nyt punamullattuna hirsitalonakaan. Talon omistajat ovat tehneet hartiavoimin purkutöitä. Viimeisen kuukauden ajan on tehty uusia perustuksia. Tästä on hyvä aloittaa rakentaminen. Toivotan kaikkea hyvää tälle upealle projektille ja hienoille ihmisille sen takana!Ulkolaudoituksen alta löytyi vuosiluku 1877


Saimme taas paljon voimaa siitä tiedosta, että meitä on muitakin ja vain noin kymmenen kilometrin päässä. Meitä yhdistää myös se seikka, että emme kummatkaan tienneet wanhoista taloista mitään reilu vuosi sitten. Nyt keskustelemme sujuvasti asbestista, sienistä ja muusta virkistävästä. Tässä me onnelliset hölmöläiset olemme samassa keikkuvassa veneessä. Oi, onnea. 


tiistai 2. syyskuuta 2014

WANTED: Wanhaa ikkunalasia

Kokeilen blogin kautta, jos saalis tarttuisi koukkuun. Etsimme vanhaa, mieluiten puhallettua ikkunalasia. Ikkunaruutumme ovat melko suuret, joten tehtävä on osoittautunut haastavaksi. Voitte uskoa, että olen mielessäni harmitellut kaikkia heitä, jotka ovat kiviä ikkunoihin heitelleet! 


Yhden ruudun koko on n. 56cm x 44 cm. Onko sinulla, kaverilla, naapurilla tms. myytävänä? Kiitämme vihjeistä. Ja aurinkotalo kiittäisi väläyttelemällä säteitään ikkunoiden pinnasta ohikulkijoille. Vihjelinja: ostermyran.aurinko@gmail.com

Terv. Ostomies Jonna