tiistai 16. joulukuuta 2014

Homeisia ajatuksia sairastuvalta

Kummallisen sairasteluherkkää tämä joulunaika on ollut viime vuodet. Kahtena peräkkäisenä vuotena on ollut rokkoja ja nyt oksennustauti on kaatanut koko lähipiirin. Onneksi en kuulu niihin ihmisiin, joille joulu tulee vasta, kun joka nurkka on puunattu. Kodin koristelu lasten kanssa on mukavaa.


Talolla on isä käynyt purkamassa yhden muurin, jota emme tule tarvitsemaan. Tästä oli joskus aikoinaan purettu pönttöuuni ja asennettu tilalle öljypoltin. Koko talo haisi öljyltä, kun muuri oli purettu. Sinänsä harmi, että kaunis tiilimuuri lähti, mutta erityisesti tässä huoneessa tilakin tulee tarpeeseen. Tarkoitus on rakentaa tänne vessa, kodinhoitohuone ja tekninen tila. Ja kun talon rouva vaatii vessaansa ikkunan, tietää se erityisjärjestelyjä koko tilassa.


Törnävällä kävi vain pölähdys, kun tämä muuri sortui.


Tarvitseeko joku näitä tiiliä? Saisi hakea heti.
Välillä hirvittää tämä purkutöiden paljous. Kuinka pitää huolta siitä, että talo ei tule näyttämään täysin uudelta?

Uutta seinää vanhan tilalle.

Kuin palapelin kokoamista
Vaikka olemme lisääntyneen tiedon takia paljon rauhoittuneet alkuhysterian jälkeen, niin olemme silti todella tarkkoja siitä, että hometta ei jäisi taloon vähääkään. Kaikki laho vaihdetaan ja maata on kaivettu muutama kymmenen senttiä. En tiedä,kuinka muut tekee, mutta me jopa imuroimme kaikki kivijalan kivet ja kolot.

Mustan huoneen imuroituja kiviä.
 Sientä on löytynyt niistä kohdista, joissa vesivahinkoa on ollut, mutta mielestäni kuitenkin aika vähän. Oikeastaan vain yhdestä huoneesta ja sieltä purkasimme sen aikaisemman muurin, jonka alta/ takaa ei hometta kuitenkaan löytynyt. Tilahan on ollut kuiva ja kauan, joten elävästä kasvustosta tuskin on ollut kyse. Kaikki epäilyttävä on jo kauan sitten viety jäteasemalle poltettavaksi. Nyt kun muuri on purettu, on tuuletus erinomainen tässäkin kohtaa.  Mitään desinfiointia emme aio tehdä, sillä olen ymmärtänyt, että se on hyödytöntä.

Sieni? Vai sittenkin naula?
Aihe meni näköjään sairastelusta homeeseen. Kuinka sopivaa. Olen itse homealtistunut jossain vaiheessa elämää. Minulla on epäilykseni, mutta en kuitenkaan ole varma koska. Tunnistan heti homeisen tilan siitä, että kurkku ja silmät kuivuvat ja päänsärky alkaa alle puolessa tunnissa. Näitä oireita en ole kuitenkaan saanut aurinkotalossa, mutta siellähän onkin aina ollut tuuletus kunnossa. Kiitos rikkonaisten ikkunoiden.

Olin aikonut kirjoittaa uudesta keittiöinspiraatiosta, mutta se ei nyt mahdu samaan postaukseen sairauden ja homeen kanssa. Ensi kertaan siis! 

Talokin näyttää tänään sairastuneelta. Laastaria siellä täällä.

14 kommenttia:

 1. Toivon ettei sieni leviä,vai leviääkö se?Eräs tuttavani osti vanhan talon ja maksoi varmaan maltaita ja joutui luopumaan,oli tressaantunut,mutta asuu nyt toisella paikkakunnalla.En tiedä onko saanut edes mitään korvauksia ,varmaan omistaja oli tietoinen asiasta.No nää on toisen käden tietoja,Ootte uuttera pariskunta.av

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei voi sieni levitä, kun ei sitä ole. Muurin taustaa hieman epäilimme, mutta sielläkään ei ollut. Kaikki epäilyttävä on purettu ja kuskattu Etapilla poltettavaksi. Meillä on onneksi osaavia konsultoijia.

   Hometarinoita on paljon. Harmi, kun taloja korjataan väärin. Onneksi on osaaviakin tekijöitä, jotka sitten pelastavat hometalojakin.

   Poista
 2. Mahtava otsikko sulla! Toipumisia! Jouluksi kuntoon...

  VastaaPoista
 3. Minä niin mielellään seuraan tätä teidän matkaa talon parissa :)

  VastaaPoista
 4. Muistakaa että kaikki home ei näy paljaalla silmällä. Siksi suosittelisin nyt kun alapohja on auki, puhaltamaan hirret soodalla jotta sisälilmaongelmilta vältyttäisiin. Lisäksi alapohjaan kangas ja soraa tai lecapapua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei! Se on totta. Homeita lienee joka paikassa. Me olemme onnekkaita sen suhteen, että saamme asiantuntija-apua henkilöltä, joka on elämäntyönsä tehnyt vanhojen rakennusten parissa. Ihmeellisen vähän tässä talossa hometta on näkynyt. Onni on ollut korkea kivijalka. Alapohjaan tulee kangas ja sora. Seinät pestään juuriharjalla ja mäntysuovalla.

   Poista
  2. Se on varmasti hyvä, vaikkakin työläs vaihtoehto. Tiedän erään kohteen jossa hirret soodapuhallettu. se on ylijoella myynnissä. Sitä pääsisi varmaan katsomaankin. Ei olleet hirret menneet mielestäni pilalle. Hyvää joulun odotusta. Mitä päädyitte muutoin tekemään tiilikaton alla oleville päreille?

   Poista
  3. On se työlästä, mutta niin on soodapuhaltaminenkin. Me koitettiin osittain yhteen seinään. Tuli hyvää jälkeä, mutta on kyllä aika ankara hirrelle. Ei uskalleta enempää soodailla. Ja sekin täytyy ilmeisesti vielä pestä jälkikäteen. Kuivajääpuhallus kiinnostaa, mutta en ole vielä saanut siitä tarpeeksi infoa. Onko sulla siitä tietoa? :)

   Päreet lähtee. Se on selvä. Tällä hetkellä ajatuksena on laittaa taloon konesaumapelti. Aikaa on vielä miettiä.

   Poista
  4. Ei ole siitä kokemusta. Missä tahansa puhalluksessa on tärkeää, että puhallus tapahtuu riittävän pienellä paineella ja riittävän kaukaa jotta pinta ei kärsi. Soodallakin saa kyllä siis vahinkoa aikaiseksi. Meillä on vanhat päreet peltikaton alla edelleen. Osasta ovat kastuneetkin tietysti. Iso tuuletusväli kyllä on. Emme ole huomanneet ongelmaa. Olen hajusteyliherkkä (eli erittäin herkkänenäinen), ja ylhäällä on tosi raikas ilma. Tuuletus kyllä tosiaan toimii.

   Poista
  5. Mä en myöskään "siedä hajuja". Onko teillä ullakko tms. suuri tila? Meilläkin toki on tuuletusrakoa, mutta ei mielestäni tarpeeksi.

   Poista
  6. Tuuletusrakoa on noin 20 cm eristeestä päreeseen, harjalla aavistus vähemmän, mutta tuuletusta on tehostettu laittamalla venttiilit harjan molempiin päihin. Eli eriste + 20 cm ilmarako + päreet + rimotus + aluskate + rimotus + pellit. Sivukkaat ovat kylmää tilaa josta pääsee katsomaan yläpohjaan. Ainakaan vielä ei olla havaittu mitään ongelmia.

   Poista
  7. Ai niin vielä, harjapelti on myös "ylöspäin" tuuleentuva, eli meillä on profiilipelti konesaumatun peltikatteen sijaan.

   Poista