tiistai 12. elokuuta 2014

Ekologista rakentamista lasten ehdoilla

En tiennyt mitään steinerpedagogiikasta, kun ensimmäisen kerran kävin tutustumassa Pajulinnun steinerpäiväkotiin. Kiinnitin huomiota erityisesti päiväkodin materiaalivalintoihin. Kaikki oli harmonista, värimaailma rauhallista, valaistus lempeä ja siellä oli hyvä tuoksu. Vierailullamme sain kuulla, että lattiat on vahattu tietyllä ekologisella tuotteella. Huonekaluissa oli ajateltu, miltä ne tuntuvat käteen. Kokemus vahatusta puusta on aivan toisenlainen kuin lakkapintaisesta tai maalatusta huonekalusta, puhumattakaan muovisesta. Lasyyriseinät toivat tilaan avaruutta, kauneutta ja lämmintä tunnelmaa. Tänä päivänä olen sitä mieltä, että myös aurinkotalon seinät tullaan laseeraamaan.

Lainasin kuvat Ylen sivulta. Kuva: Riina Vuorela/Yle

Tuon ensimmäisen vierailun jälkeen minulle on kertynyt kokemusta päiväkodista ja sen henkilökunnasta noin viiden vuoden ajalta. He ovat päässeet yllättämään minut useita kertoja ja yhä vieläkin. Syvällinen käsitys lapsen tarpeista ja kasvatuksesta herättää vilpitöntä ihailua. Päiväkotia on nyt laajennettu. Myös laajennus on tehty syvällisesti lasta ajatellen. Ympäristöstä välittyy lapsille eri aistein kaunis ja hyvää tekevä kokonaisuus. Sateenkaarensävyt näkyvät lasyyriseinissä ja lattialla varta vasten sävytetyissä ja kudotuissa matoissa. Verhot on värjätty kunkin huoneen väreihin sointuvaksi. Valaisimet on tehty pellavakankaasta ja puumateriaalista. Pellavakankaan läpi valo heijastuu kauniisti ja pehmeästi, eikä se häiritse liian kovalla valolla.

Kuva: Riina Vuorela/Yle

Keittiö on ihan omaa luokkaansa.  Pajulinnun päiväkodissa on aina syöty luomuruokaa. Keittiöhenkilökunta on aikojen saatossa kehittänyt ruokailua parhaalla mahdollisella tavalla. Muutama vuosi sitten eräs keittäjä asensi vesihanaan suodattimen, jonka avulla päiväkodissa juodaan täysin puhdasta vettä. Näitä laitteitahan on kotikäyttöön kaikenlaisia. Suoraan hanaan liitettynä kuullosti hyvältä systeemiltä. Luomulaatuisen ruuan lisäksi päiväkodissa syödään mm. itsepyydettyä kalaa ja lähellä metsästettyä hirvenlihaa.

Kuva: Riina Vuorela/Yle
Nyt on kaikilla mahdollisuus käydä tutustumassa uusiin tiloihin. Päiväkotiin on avoimet tämän viikon torstaina 14.8 klo 16-18.00. Osoite on Vuorenmaanrine 28, Seinäjoki. 


2 kommenttia:

 1. Mä myös mietin aina ennen lapsia, että haluan lastemme sitten käyvän steiner-päiväkodin ja -koulunkin ehkä. Olen itse aloittanut steineropettajan opinnot ja ollut tuolloin s.päiväkodissa työharjoittelussa. Sitten arjen tullessa, en kuitenkaan jaksanut alkaa siihen, että olisin joutunut olemaan heille kuskina tuonne kauemmas monia vuosia ja se olisi määrittänyt tällöin elämäämme niin paljon. Välillä harmittaa, kuten juuri nyt...Ihania paikkoja ovat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä ei onneksi ole niin kovin pitkä matka. Kuljettamaan joudun, mutta menisi se neljä kilometria kyllä fillaroidenkin noilla koululaisilla. Sitten joskus aurinkotalolta matka lyhenee huomattavasti.

   Olen ollut kyllä onnellinen tästä valinnasta, vaikka varmasti toisenlainenkin vaihtoehto olisi toiminut. :)

   Poista