sunnuntai 8. kesäkuuta 2014

Pienten ja isojen työt

Isompia lapsia on hankala saada mukaan talolle. Tiedän, että koulaisilla on salapaikkoja metsässä, mutta ne eivät pidä riittävästi mielenkiintoa yllä. Täytynee viedä tramppis tai kehitellä itse jotain muuta äksöniä. Onneksi lähes naapurissa asuu tyttöjen rakkaat ystävät, joten kavereilleen pinkaisevat myös nopeasti. Pikkujäbällä sen sijaan on paljon tekemistä. Mikko osti lapsille mönkijän. Ituhippinä tietysti pyörittelin silmiäni, mutta pakko myöntää, että on se kiva vekotin.

Huomaa paita!Välillä J on poliisi, toisinaan työmies ja joskus rallikuski. Kulkuvälineenä toimii mönkijä, mutta roolileikki jatkuu muilla tavoilla. Tänään työmies on kuljettanut perällä lapioa ja tehnyt korjaushommia.

Naulojen irrottelua

Ja ylempää..
Isojäba on tehnyt samaa hommaa talon ulkopuolella. Saimme ohjeen irroitella ulkolaudoitusta ennen hirsikorjauksia. Se on Mikon projekti tällä hetkellä. Vaakalaudoituksen saa todennäköisesti nätisti irroitettua, mutta pystylaudoitus on ongelmallinen. Vaihdamme hirsiä kolmesta kerroksesta. Pitäisikö pystylaudoitus kangottaa ja jättää löysästi kiinni, irrottaa kokonaan vai vetää sahalla poikki ja uusia alhaalta kokonaan? Tuntuisi tosi työläältä irrottaa kokonaan. Kysymme tietysti asiantuntijalta, mutta olen kiinnostunut myös muiden rakentajien näkemyksistä.Minä upottelen kesävarpaita hiekkaan sisäpuolella. Lajittelua ja siivoamista täytyy tehdä ennen imuauton tilaamista.

Oli pakko ottaa perinteinen kesävarvaskuva, kun on niin hienoa hiekkaa tarjolla.
 Loppukevennyksenä tämän lauantain hääparin opaskyltti. Näihin häihin olisin halunnut osallistua. 


6 kommenttia:

 1. :D Mä ihailin samaa kylttiä kun ajelin muksuja lauantaina edes takaisin kaverisynttäreille. Juhlat oli meidän nuorisoseuran talolla. En ehtinyt kuokkimaan, kun piti kökkiä puupinolla mökillä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olis pitänyt mennä yhdessä teemanmukaisesti pukeutuneena. :)

   Poista
 2. Irrottaa ja uusia kokonaan. Samalla saatte kokonaiskuvan hirsien tilanteesta, myös ikkunanalusista joissa usein vaurioita. Kun irrottaa kokonaan saa samalla laitettua tuulensuojalevyn ulkovuorauksen alle mikä on hyvä lämmön sisällä pysymisen kannalta. Lisäeristys ei varsinaisesti kannata, mutta ilmanpitävyydestä tulee varmistua. Samalla tilkitkää hirsissä raot ja nurkat esimerkiksi pellavariveellä.

  Jos katkaisette vain alaosan niin laudoituksen jatkokohtaan pitää laittaa tippalista, joko pellistä tai puusta.

  Ja kun maalaushommiin päästään on huomattavasti helpompi maalata puhtaalle puulle kuin kaapia vanhaa maalia laudoista irti. Paljon pienempi työ on siis irrottaa kokonaan pystyvuoraus. Huomatkaa muuten suojata vanhat hirret sateelta,etteivät pääse imemään kovin kosteutta. Paras olisi tehdä seinä kerrallaan.

  Hirtehinen

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ulkolaudoitus on vaan tosi hyvässä kunnossa, joten olisi sääli uusia kokonaan.

   Täytyypäs käydä pressukaupoilla ennen suurempia irrotuksia.

   Poista
 3. Teillä on valtavan kiehtova talo! Itsekin olen teidän Aurinkotalostanne joskus vuosia sitten ajanut ohitse ja ajatellut, että kumpa joku ottaisi tuon kodikseen! Voimia koko porukalle urakkaan, teette todellisen kulttuuriteon!

  VastaaPoista