torstai 19. kesäkuuta 2014

Kuka ratkaisee mustan huoneen arvoituksen?

Talomme musta huone on tuottanut päänvaivaa. Se näyttä savustuneelta, sillä se on ylempää tummempi kuin alempaa. Joku on veikannut, että hirsien pintaan olisi sivelty sekoite, mikä yleensä laitetaan ulkopuolelle. Joku on aivan varma, että  huone on kärsinyt savuvahingosta ja toinen taas kumoaa sen puolesta sanasta.


Alapohjan tyhjäämisen jälkeen hiekan alta löytyi tiilirakennelma. Olin tietysti ensin vakuuttunut, että löysimme haudatun kulta-aarteen (Olisi mukavasti nopeuttanut tätä projektia.) Rakennelma kuitenkin vain jatkui ja jatkui. Taitaa ulottua maahan saakka. Se myös haukkaa suurimman osan huoneen pinta-alasta. Onko täällä ollut joku megalomaaninen uuni? Nyt saa veikata!

Iso tiilikehikko

Kulmassa pyöreä muoto

Signeerattuja tiiliä 

31 kommenttia:

 1. Noniin, villi arvaus: Huone on vanha riihi/leivintupa tms. jossa ollut iso kiuas, joka lämmennyt ainakin osittain sisään, siksi seinät mustemmat ylhäältä. Huone on vanhempi kuin muu talo, olihan ennen tavallista jatkaa vanhoista rakennuksista uusia ja vaihtaa käyttötarkoitusta.

  VastaaPoista
 2. Pömpelin veikkaus on niin viisas, etten sitten sanokaan mitään. Tai no. Miltä se musta siinä seinässä haisee? Tervalta? Kerosootilta? Savulta?

  VastaaPoista
 3. Meidän vanhan saunan hirret näytti samalta.! ;*)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei tullut koskaan käytyäkään teidän saunassa. :)

   Poista
 4. Komppaan Pömpeliä, ihan selvältä savujäljeltä tuo näyttää ja kuten Pömpelikin oli huomannut, tästä hyvä indikaattori on se, että seinät ovat tummat ylhäältä ja vaaleammat alhaalta. Olen nähnyt vastaavia muuallakin ja niissä taloissa on tosiaan ollut jokin sisään lämpiävä tulipesä ja voisi hyvin kuvitella, että kasarmilla sellaisia oli yleisestikin?

  Meillä on myös muuten ihan samaa "lookkia" tuvassa ihan näkyvilläkin, vaikka sitä on yritetty poistaa jossain vaiheessa talon historian aikana. Jovelassa tuvan seinän yläosan tummentuneet hirret kertovat tulipalosta, joka vei aikanaan yhden talon emännistä. Mitään hiiltynyttä hirttä ei ole, vaan ihan savun värjäämää :)

  Näiden talojen kanssa on yleensä arvauksisssaan ihan metsässä, mutta kyllä tuon teidän seinän kanssa pistän rahani veikkaukselle savu. On tuo sen verran selkeän näköinen mielestäni :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ohhoh tulipalolle ja emännälle! Tulipaloa meilläkin on moni veikannut, mutta tuo iso rakennelma puhuu kyllä vähemmän dramaattisesta savustumisesta.

   Poista
 5. Ehkä nurkassa on ollut suuri leivinuuni. Olin joskus naapurissa talkoissa purkamassa valtavaa leivinuunia ja vähän tuollaista jäi jäljelle.

  VastaaPoista
 6. Monen vanhan hirsitalon hirsiseinät ovat ylhäältä mustat. Tämä johtuu siitä, että valon virkaa toimitti päre, eli kun sisälle haluttiin valoa pistettiin päre palamaan. Palavasta päreestä sitten tuleva savu nokesi hirret ja katot. Mustia hirsiä näkyy siis vain todella vanhoissa taloissa.

  VastaaPoista
 7. Pömpelin kannalle kallistun minäkin, päre nokesi minusta pienempää alaa.

  VastaaPoista
 8. Meillä oli samanlaista jälkeä muutamassa kohdassa taloa, ja vanhan leivinuunin rajat näkyi. Veikkaan siis samaa kuin ensimmäinenkin kommentoija: savun mustaamaa hirttä!

  VastaaPoista
 9. Lisää ääniä savulle, läikän malli tukee teoriaa sekä myös löytämänne tukevat uunin perustukset. Siihen vaan muuraamaan uunia päälle, jos vaikka sopiva purettu jostain löytyisi ja perusta on riittävän vakaa. Isäni kertoi, että hänen kotonaan poltettiin noita kotitekoisia tiiliä, joita sitten myytiin rakennusprojekteihin kylällä. Jonkun tällaisen kotipolttajan nimikirjaimet sinunkin tiiltäsi koristavat. Siinä on hänen jälkensä historiassa. Kaunista ja kaihoisaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nuo tiilet täytyy kyllä säilyttää. Tämä rakennelma vaan vie 70% huoneen pintaalasta, joten uunia ei tähän enää rakenneta. :)

   Poista
 10. Savun mustaamalta tuo hirsi ainakin kuvassa näyttää. Pömpelin kannalla olen minäkin. Leivin uuni ja päreet kyllä mustasivat seiniä ajan saatossa, vaikka ei mikään savutupa olisikaan ollut. Ja tosiaan olisiko mahdollista, että tämä osa olisi muuta taloa varhaisempaa? Joku pätevä varmaankin osaa tämän hirsien ja tiilien iästä päätellä. Ei niissä tiilissä ollut vuosilukua yhdessäkään? Vaikka eipä sen tarvitse olla vanhempi. Ja voihan olla, että jos tuossa on uuni ollut ja on käynyt joku pieni onnettomuus. Esim. uunia kuumennettu liikaa ja haljennut tai jotain ja savut tulleet sisälle.Tai ihan vain ollut kovassa käytössä. Ja suuriahan leivinuunit olivat. Pitkillä haloilla lämmitettiin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En ole saanut talon rakentamisesa mitään tietoa, mutta vanhojen kuvien ja vuosilukujen perusteella luulen, että talossa ei ole varhaisempia osia.

   Tämä on ollut kyllä valtava, mutta mistäs me tiedämme kuinka monta sotilasta talossa on asunut. Ruokaahan siellä on varmasti tehty. :)

   Poista
 11. Mustista seinistä en veikkaile, mutta nätti kuva tuo ensimmäinen! Sieltä se valo tulee ja tuonne se menee...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eikös olekin. Pölisi sopivasti kuvanottohetkellä.

   Poista
 12. Eikö se teidän talo ole ruutimakasiinin vahtisotilaiden asuinkasarmi? Voisiko tummat seinät liittyä siihen. Olen kanssa samaa mieltä että huoneessa on varmaan ollut jonkinlainen uuni.

  VastaaPoista
 13. jonkin sortin takan tapainen tuli itsellä mieleen . ns. nurkasta lämmitettävä.tuli vain tuosta pohjasta mieleen ja kun vain yksi nurkka pyöreällä muodolla niin tuli takan suuaukko mieleen taiteellisesta pyöristyksestä. talkoo hengellä väsätty tiilet ja kasaus siksi muistoksi jälkipolville singneeraukset?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ehkä niin. Nuo tiilet oli muuten tosi hienosti pyöristetty.

   Poista
 14. Mustuminen johtuu siitä, että 1970-luvulla paloi tien toiselta puolelta iso kaksikerroksinen Osuuskaupan myymälä. Palanut rakennus oli melkein tiessä kiinni eli vain lyhyen matkan päässä Martinin talosta. Uhkana oli, että myös tämä rakennus olisi palanut,

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oho, tuota en tiennytkään! Olisiko tosiaan näin, että vain yksi huone olisi mustunut?

   Poista
 15. Uutena lukijana selailin postauksia vähän pidemmänkin matkan päähän. Olen hetki sitten tutustunut opiskelujeni vuoksi savupitteihin. Onko tietoa, voisiko tuo huone olla talon ensimmäinen rakennelma? Uunilla lämmiteltiin asuinhuonetta ja savusta osa tai kaikki tuli huoneeseen ennen savupiippujen kehittelyä, osaan pirteistä aiemmin, osaan myöhemmin. Voisi siis olla, että tuo huone on ollut savupirtti, näin ollen vanhempi kuin itse talo, ja sen ympärille on rakennettu talonne sellaisenaan mitä se tänä päivänä on, kuten joku aiempi lukijakin tuolla ehdotteli.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ja lisään vielä sen verran, että ihan ensimmäiset savupirtit ovat olleet maan tasalla, maapohjalla. Voihan olla, että paikalla on ollut asumus jo niinkin pitkään? Viitaten maahan asti ulottuvaan isoon muuriin. Pikkuhiljaa sitten asuinolot ovat parantuneet, asumiskorkeutta nostettu pois maatasolta, mutta tulipesä pysynyt samalla, ilmeisesti hyväksi havaitulla paikallaan vuodesta ja asumismuodosta toiseen.

   Poista