maanantai 5. toukokuuta 2014

Opastetut museokierrokset 17.5 klo 11.00 ja 13.00

Ensi viikko on museoviikko. Nyt kannattaakin terästäytyä seuraaman Etelä-Pohjanmaan maakuntamuseon ja Seinäjoen Taidehallin Facebook -sivuja. Museoviikko huipentuu lauantain opastettuihin museokierroksiin. Ne lähtevät Kivinavetalta klo 11.00 ja klo 13.00. Maksuttomat museokierrokset päättyvät talollemme, jossa voi silloin nauttia musiikista ja kahvilan antimista. Voi olla, että minäkin sanon muutaman sanan meidän lyhyestä historiasta talon kanssa. 

Kuva täält

Östermyra-kierros 


Kierros alkaa Kivinavetan perusnäyttelystä, jossa tutustutaan Östermyran eli nykyisen Törnävän kartanon historiaan. Se alkoi yli 200 vuotta sitten. Östermyrassa toimi suomalmia raaka-aineenaan käyttävä rautaruukki 1800-luvulla ja mustaa ruutia tuottava ruutitehdas 1820-luvulta 1800-luvun loppuun saakka. Östermyran kartano oli myös mallimaatila, joka laajensi maa-alueitaan, panosti maitotalouteen ja karjanjalostukseen ja otti käyttöön sekä levitti maatalouden uudistuksia maakuntaan. 


Perusnäyttelyn jälkeen kierretään kartanoalueella ja tutustutaan ruukin alkuajoilta peräisin oleviin seppien asuinrakennuksiin. Kartanon päärakennukseen, ruutitehdasta varten rakennettuun Propeeriin eli ruutilaboratorioon ja kartanon maatalouteen liittyviin navettaan ja meijeriin tutustutaan ulkopuolelta. Sisätiloissa käydään Pehtorintuvassa Punatulkku –rakennuksessa. 


Kierros päättyy nykyisin Östermyran aurinkona tunnetulle talolle. Se oli alun perin ruutitehtaan vahtisotilaitten kasarmi ja rakennettu 1820-luvulla. Sotilaiden tehtävänä oli vartioida Östermyran kirkkotien päätteenä olevaa ruutimakasiinia.

4 kommenttia:

 1. Olisipa mukava tulla kierrokselle, mutta näillä näkymin ollaan reissussa tuolloin. Ei ole tullut käytyä tuolla kartanossa, aivan upea ympäristö. Onko se muuten miten avoinna?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mun mielestä kartanoon on sisäänpääsy vain joskus. Voin kysyä ja ilmoitella täällä blogissa, kun tiedän. Ainakin Östermyra -päivien aikaan on aina opastettuja kierroksia. Se ei siis ole säännöllisesti auki.

   Poista
 2. Onpa upeita rakennuksia! En ole lugenut blogiasi niin paljon että on saattanut mennä ohi minulta jos olet kertonut, mutta miksi aurinkotalo on päätynyt noin huonoon jamaan ja nuo toiset talot on noin upeasti säilytetty? Odotan innolla miten talonne herää taas henkiin, tsemppiä!
  t. Juuli

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meidän talo on ollut yksityisomistuksessa. Se tavallinen tarina: ison ja laajalle levinneen perikunnan on hankala huolehtia isosta tontista kiinteistöineen.

   Poista