keskiviikko 14. toukokuuta 2014

Metamorfoosi: minästä me

Yhteisöllisyys on asia, johon yritän tällä hetkellä opetella. Minulla on tapana ottaa ohjat omiin käsiini jä tehdä asiat yksin. Silläkin uhalla, että tiedän yhteisöissä olevan voimaa moninkertaisesti. Sitä kuvittelee pääsevänsä helpommalla, kun tekee asiat niinkuin on itse tottunut ja omaan tahtiin. Olen ilmeisesti niin hätäinen luonne, että tuskastun, kun asioita aletaan vatvoa liian monesta näkökulmasta. Yritän nyt opetella pois tästä ajattelutavasta. Lauantain aurinkotalkoot ovat aito yhteisöllisyyden näyte. Tähän en pystyisi yksin.Kävin aamulla steinerpäiväkodilla juttelemassa heidän osuudestaan lauantaina. Olemme aiemmin vain pintapuolisesti keskustelleet ja sopineet heidän tulostaan aurinkotalolle. Kuinka vapauttavaa on huomata, että asiat hoituvat ilman minua. Päiväkodilla oli selvä näkemys lauantain lasten puuhapisteestä. He mm. tuovat paikalle leluja. Lapset pääsevät leikkimään, mutta myös aikuiset saavat vilkaista millaisilla leluilla steinerpäiväkodissa leikitään. Heillähän ei ole käytössä muovitavaraa. Nuket ovat sellaisia, että lapsen on helppo kuvitella ilme nuken kasvoille. Nuken sisusmateriaali on villaa ja ainakin minun käteeni nukke tuntuu lämpimältä. Materiaalien korkeaan laatuun panostetaan yleisestikin kaikella tavalla sekä Steiner- koulussa että -päiväkodissa.

Leikin lisäksi lauantaina saa piirtää mehiläisvahapalikoilla. Nämä kynät ovat mahtava väline pienten lasten kanssa. Ne taipuvat värien lisäksi leikkipalikoiksi ja vaikka kauppaleikkiin karkeiksi.
Voi olla, että pihalta löytyy myös jotain muuta yllätysextraa lapsivierailemme. Lasten leikkipaikka on sijoitettu kahvilan viereen siten, että aikuisten on helppo seurata jälkikasvuaan ja samalla istahtaa kahvin tai käsitöiden ääreen. Kyllä! Näyttää siltä, että meillä myös virkataan. Tuota en olisi ikinä keksinyt itse!

4 kommenttia:

 1. Aurinkotalkoot tulevat varmasti olemaan hieno näyttö siitä miten yhteisöllisyys kantaa.

  VastaaPoista
 2. Mukavia talkoita! Meillä on koko viikonlopun vieraita, eli luultavasti emme pääse talkoilemaan. Lämpimiä lapsuusmuistoja heräsi Steiner-nukeista, jotka äitini on meille lapsille aikanaan tehnyt. Mun äiti oli aikanaan Steinerkoulussa Helsingissä opettajana. Yhteisöllisyydessä on voimaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ilmankos susta on kasvanut niin rohkea oman tien kulkija (talonpelastaja)! :)

   Hauskaa viikonlopua vieraiden kera.

   Poista