sunnuntai 25. toukokuuta 2014

Ketä meitä nyt oli? Jouppila, Kustaa,Anna, Maria, Elisabet ja minä.

Janoan kuulla taloon liittyviä pieniä tarinoita. Kaikki ovat merkityksellisiä. Usemmasta suusta olen kuullut, että edellisten asukkaiden yläkertaan ei saanut mennä. Onkohan tämäkin jokin vanha tapa? En muista, että meitä olisi varsinaisesti kielletty, mutta toisessa mummolassa ei vaan yläkertaan menty. Sielläkin oli samalla tavalla sisäänkäynti porstuan puolelta. Ehkä lapsia haluttiin vain pitää silmällä. Portaatkin ovat tosi jyrkät Östermyralla.Portailla on pidetty joskus kissakerhoa. Kerhossa on ollut ainakin kaksi jäsentä, joista toinen isäntien sukua. Se, että talossa on ollut kissa, oli jostain kummallisesta syystä minulle iso uutinen. Taloon sopisi hyvin kisu hiiriä pyytämään. Haluaisin samanlaisen kuin Cherin Nero.   

Mikä tämä symboli on? Tietääkö joku?

Vanhemmilleni oli joku kertonut aurikotalkoiden aikana, että hänen vanhempansa ovat tavanneet ensimmäisen kerran talon keittiössä. Luulen, että talossa on syntynyt useampikin rakkaustarina. Eikös koulu ole otollinen paikka puolison tapaamiselle? Mutta, että keittiössä noin vain Cupidon nuolet lennelleet!


Vanhinta tietoa on se, että erään rouvan esi-isä on perheineen asunut talossa. Ensin talossa ovat asuneet venäläiset  sotilaat, mutta heidän jälkeensä makasiinia ovat vartioineet suomalaiset palkatut vartijat. Heillä oli myös perhettä.Omaa tarinaansa kertovat seinien kaiverrukset ja kirjoitukset. Näitä kuvien tekstejä voi vain arvuutella.

15 kommenttia:

 1. Tuo symboli on varmaan talon puumerkkii. Käytettiin ennen esim. Oltermannin sauvassa kuvaamassa kiertojärjestystä talosta taloon. Isonkyrön puolelta tiedän useamman talon puumerkin, mutta Seinäjokisia merkkejä voisi ehkä kysellä museolta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos tiedosta! Tätä en osannut ajatellakkaan.

   Poista
 2. Aivan mahtavan jännittävää! Miksei meillä ole mitään tuollaista. Tai ehkä hyvä ettei ole. Omaan vähän liian vilkkaan mielikuvituksen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on kyllä totta, että mielikuvitus pääsee vanhassa talossa valloilleen. Kaikki löydetyt esineet ja muut merkit saavat palaamaan histoiassa taaksepäin.

   Poista
 3. Maakunta-amanuenssi Känsälän Risto saattaisi osata sanoa puumerkistä - jolta se minustakin näyttää - vaikka mitä. Kysäise kun tuut kohdalle. Tietää vanhoista rakennuksista ja rakentajista mielettömästi ja on mahottoman mukava mies muutenkin :)

  Kävin viime viikolla Seinäjoella, ajeltiin hissukseen talonne ohi parikin kertaa, kun oli ihan pakko myös piipahtaa läheisillä kirppareilla. Olipas pihapiirinne pessyt kasvonsa sitten viimenäkemän! Sehän rupeaa näyttämään ihan kodin raameilta. Upea suoritus talkooporukalta! Kyllä sinne pihalle kissa kohta sopii, asukkaista puhumattakaan.

  Terveisin Keekeläinen

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, pitääpä käydä Ristolta kyselemässä. :)

   Kyllä se paljon teki, kun romukasat kannettiin pois!

   Poista
 4. Minun vanhempani tapasivat ensi kertaa siellä keittiössä. Äitini oli talossa töissä; hoiti huushollin ja lehmät. Isäni tuli kylään sinne ja - klik ♥.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi, ihana tarina ja upeaa saada tietää lisää talon ihmisistä. Olen löytänyt muutaman hakemuksen talon "piiaksi". :)

   Poista
 5. Kissa kuuluu taloon ehdottomasti :) Erittäin mielenkiintoisia tarinoita, muistattehan dokumentoida kaiken tarkkaan ennen kuin ne peittyvät uusien pinnoitteiden alle. Jännittävä talo, jonka historia aukeaa yhä uusina tarinoina. Te varmaan laitatte omat puumerkkinne ja vuosilukunne muiden joukkoon?

  VastaaPoista
 6. Tuo merkki voi olla (ja varmaan onkin) puusepän oma merkki mutta mieleeni tuli että se muistuttaa kovasti myös noitarumpuun tehtyjä merkkejä...eli tuo muistuttaa merkkiä joka kuvaa ihmistä. Ensimmäistä vaihtoehtoa veikkaan kuitenkin.

  VastaaPoista
 7. Näistä kuvista sitten tauluja seinille. Ja kissa, kyllä sekin jotenkin sopisi miljööseen.

  VastaaPoista
 8. Hei, tuo Anna Hertul on isäni isoäiti. Mennyt naimisiin Ernst Hjalmar Virran (ent. Enström) kanssa. Kävivät Kanadassa ja palasivat Seinäjoelle.

  VastaaPoista
 9. Mukava saada oikeaa historiaa kirjoitusten ympärille. Kiitos tiedosta.

  VastaaPoista