lauantai 26. huhtikuuta 2014

Mitä seuraavaksi?

Eilen talolla kävi hirsikorjaaja kastsomassa tilannetta. Se näköjään aina tarvitsee jonkun ulkopuolisen ammattilaisen piipahduksen, että asiat konkretisoituvat. Meille molemmille tuli sellainen fiilis, että nyt kääritään hihat! Ja onhan nyt muutenkin aikaa hihojen käärimisille, sillä olemme saaneet energiaa vaatineet omat työ- ja kouluprojektimme loppumetreille.

Piirrustuspaperia.

Seuraavat työvaiheet ovat talon kunnollinen puhdistus, lattioiden irroitus ja pohjien tyhjääminen. Minä puhdistan seiniä ja Mikolle jää lattiat. Hirsien pinnassa on lujassa kiinni alin kerros tapettia ja liimaa. Minulla ei ole vielä oikein tekniikka hallussa, joten yhden seinän puhdistamiseen kului kaksi päivää! Käytin vettä, mäntysuopaa ja juuriharjaa. Jos sinulla on parempi konsti, niin kerro toki.

Vähän jo valmista seinää.

Kun nämä työvaiheet ovat valmiit, alkaa ulkolaudoituksen varovainen kangottaminen. Hirsivauriot täytyy ottaa kunnolla esille. Tämä toimenpide tulee olemaan hurjan jännittävä!

Merkintöjä parinsadan vuoden takaa
Kauniisti veistetty seinä.
Kurpitsafestareiden lisäksi taidamme viettää viikonlopun Östiksellä. Meillä muilla kasvot lienee pölyn peitossa, mutta mukaan mahtuu aina yksi soma rottakin.20 kommenttia:

 1. On teillä siinä työtä, mutta ihanaa työtä ja lopputulos palkitsee vaivanne..:)

  VastaaPoista
 2. Me teimme tuota hirsiseinien putsaushommaa mökillä viime viikonloppuna. En tiedä sopiiko ajatuksiinne, mutta me pidimme kätevänä konstina putsata seinät rälläkällä ja hiomalaikalla. Laikkoja on valittavana paljon, joten työnjäljen pystyy määrittelemään. Olipa nopeaa, mutta sotkuista puuhaa. Hiontapöly on hienoa ja tunkeilevaa :) tk

  VastaaPoista
 3. Ei ole omakohtaista kokemusta, mutta mitenhän mahtaisi toimia soodapuhallus seinien puhdistamisessa. Ainakin on hellävaraisempi ja pölyttömämpi käsittely kuin normihionta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Soodapuhalluksestakin on paria koulukuntaa, mutta mahdollista!

   Poista
 4. Muistan lukeneeni jostain, että seinät kannattaa pestä alhaalta aloittaen. Silloin valumat valuvat märkää pitkin alas, eivätkä jää matkalla tahrimaan kuivia kerroksia. En tiedä, onko järjestyksellä oikeasti käytännössä väliä. Työniloa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jotenkin olis ajatellut, että toisinpäin, mutta olipas hyvä neuvo! Myöhempääkin ajatellen. :)

   Poista
 5. Ei soodapuhallusta, se avaa puun pintasolukon mikä on piiluamalla suljettu. Jos puhaltaa haluaa, vehnäjauhopuhallus on oikea vaihtoehto. Ei missään nimessä hiomista myöskään yo. Syystä. Kidesooda voisi olla tymäkämpi pesuaine jos porstata haluaa. Tapetit voi lähteä paremmin kun kostuttaa ensin sumutepullolla reilusti. Siinä muutama vinkki, toivottavasti on apua.

  Hirtehinen

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Uusi tuttavuus tuo jauhopuhallus. Pitää ottaa selvää. Kostutus ja pesu linjalla mennään edelleen.

   Poista
 6. Pitää vielä lisätä että en silti suosittelisi puhallusta, tässä asiassa ei taida olla ns. oikotietä onneen. Talkoolaiset hommiin! Sama

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näin se taitaa olla. Jos tulee paljon talkoolaisia, niin mikä ettei! :)

   Poista
 7. Mulle tuli mieleen sellainen imevä höyrypesuri. Meillä silloin rakennustöiden loppusiivoukseen pyysin ammattilaiset, kun en loppuraskaudestani itse siihen enää kyennyt ja heillä oli sellainen höyryimuri tai mikä lie, muistaakseni Kärcherin mallia. Pyysin heitä pesemään myös tooosi likaisen sivusta vedettävän talonpoikaissohvan, josta askartelin meidän parisänkyyn rungon. Sohva oli rakennusajasta ison ajan terassilla kaiken sirkkelipölyn seassa oltuaan sitä ennen vuosikaudet eräässa aitassa. Puhdasta tuli ja höyry tuntui olevan hyvä desinfiointiin eikä pinnat lopulta kastuneet juuri ollenkaan. Luulisin, että sellaisia vempeleitä sais vuokrattua jostain siivousalan firmasta. Tsemppiä puhdistushommiin!

  VastaaPoista
 8. Voi että, teille tulee kyllä niiiiiiin UNELMIEN koti vaikka hommaa tosiaan onkin. Noista sun kuvista henkii nyt jo niin ihana tunnelma. Voimia puhdistukseen ym! :)

  VastaaPoista
 9. Hei vaan pelottomat ja urheat siellä Östiksen unelmassa :) Uskon, että olet jo kokeillut eri tekniikoita, mutta kerron miten itse mielestäni täällä meillä on sitkeät tapetit irronneet. meillähän oli jo ennen meitä otettu pinkopahvit ja vanhat tapetit pois, mutta hirsille oli juuri jääneet ne kaikista sitkeimmät palaset. Oman huomioni mukaan ne ovat irronneet parhaiten siten, että tapettia kostuttaa kunnolla ja antaa kosteuden imeytyä materiaaleihin jonkin tovin ennen kun niitä repii pois. meillä on taputeltu sinnikkäitä riekaleita märällä rätillä ja suihkittu sumutinpullolla. Kosteus pehmentää paperit ja liuottelee hieman sitä sinnikästä vanhaa liimaa, jolla ehkä teidänkin seinät on aikoinaan liimailtu itse keitetyllä soosilla. Kun se soosin saa eloon uudelleen, se irrottaa otettaan hirrestä ja hetken odottelun jälkeen sitkeässä istuneet palaset, isotkin alueet ovat sitten lähteneet irti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos vinkistä! Mulla on ollut froteepyyhe vielä viimeistelemässä ja siitä on iso apu viimeisiin paloihin. Täytyy ehkä malttaa kostutella vielä enemmän ja myös nyppiä niitä kuivana enemmän. Meillä on oikeastaan kaksikin kerrosta paperia. Ensin roiskemaalattu ja sitten vaaleanpunainen.

   Poista
 10. Kukas teille tulee hirsikorjaajaksi? Hommaatteko itse korvaushirret vai hommaako se korjaaja? Meillä kesän hommina perustusten teon jälkeen tuo.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oli mukava nähdä! :) Mun muistakseni T hommaa hirret.

   Poista