keskiviikko 5. maaliskuuta 2014

Laulukoulussa: Heikki ja Maria Sarmanto

Ajoimme pitkin pohjanmaan lakeuksia syvälle maaseudulle. Tietä hädin tuskin erotti lumettoman peltomaiseman keskeltä. Tuntui, että pimeä taivas tuli melkein syliin. Mitä mahtaa miettiä Tokion valoista ensimmäistä kertaa Pojanluoman laulukouluun saapunut opiskelija? Hiljaisuus on elämys jopa parinkymmenen kilometrin päässä asuvalle pikkukaupungin asukkaalle.
Kävin eilen laulukoululla -ei sen vähempää kuin- Suomen tuotteliaimman säveltäjän Heikki Sarmannon ja hänen vaimonsa Maria Sarmannon konsertissa. Haluan kuvailla tunnelmaa, vaikka kuvailu jää tietenkin paljon laihemmaksi kuin itse kokemus oli.


Laulukoulu on perustettu vanhaan Pojanluoman koulurakennukseen. Tila on sisustettu steinerlaisittain hillitysti ja valaisu on miellyttävä. Ison salin katossa on useita paperivalaisimia. Seinillä on muutama puureliefi. Pöydällä seisoo kehyksissä vanhoja kuvia laulukoulun suurimmista vaikuttajista Steinerista ja Werbeckistä. Nuotteja siellä täällä. Pienen salin etuosassa on flyygeli ja nuottiteline. Tuoleja on aseteltu kolmeen riviin. Muutaman kymmenen kuulijan joukossa istuu laulukoulun oppilaita ympäri maailmaa.

Heikki ja Maria Sarmanto tulevat tilaan. Hurmaava pariskunta ihastuttaa aitoudellaan ja sanattomalla viestinnällään. Mariaa hieman jännittää ja Heikki kertoo sen johtuvan tilasta. Koululla kuulemma esiintyjiä aina jännittää. Aivan kuin siellä olisi tuomaristo paikalla.

Esitys alkaa. En ole koskaan kuullut vastaavaa. Maria laulaa kuin enkeli. Äänessä ja tyylissä on jotain ikiaikaista: jotain ihmiselle luontaista, mutta kuitenkin samalla suurta lahjakkuutta. Sama tilanne olisi hyvin voinut tapahtua kaksisataa vuotta sitten.Konsertti oli uskomaton ja vähän epätodellinen kulttuurielämys keskellä Etelä-Pohjanmaan maaseutua. Maailmankuulu säveltäjä ja jazzpianisti Heikki Sarmanto sekä hänen lahjakas vaimonsa Maria todella toivat musiikin taikaa keskelle aivan tavallista arki-iltaa, aivan tavalliseen pohjalaiseen kylään, jossa sijaitsee täysin epätavallinen kansainvälinen koulu.Tietoa laulukoulusta 

Ilmajoen Pojanluomalla sijaitsee eksoottinen kansainvälinen laulukoulu. Koulutus kestää 4 + 1 vuotta ja  opiskelijoita tulee ympäri maailmaa.


Laulukoulun laulunopetuksessa sovelletaan ruotsalaisen laulajattaren Valborg Werbeck-Svärdströmin (1879 - 1972) kehittämää laulumenetelmää, joka muodostaa ajanmukaisen tien lauluun ja perustan laulun käytölle taiteellisessa, pedagogisessa ja terapeuttisessa mielessä. Werbeck-Svärdström työskenteli lauluäänen koulutustien kehittämiseksi yhdessä Rudolf Steinerin (1861-1925) kanssa vuosina 1912-1924 

Opiskelu Laulukoulussa muodostuu 4 + 1 vuotta kestävistä kokopäiväisistä opinnoista. Ensimmäinen vuosi on johdanto- ja koevuosi varsinaisiin lauluopintoihin. Opiskelussa syvennytään koulussa edustetun äänenmuodostuksen menetelmiin ja tietoon lauluun liittyvissä ihmisopillisista kysymyksistä. Lisäksi opiskellaan yleisiä musiikkitietoja ja -taitoja. Tältä perustalta voidaan edetä yksilöllisten mahdollisuuksien ja kykyjen mukaan taiteelliseen, pedagogiseen tai terapeuttiseen suuntaan.

Neljännen vuoden lopussa on tutkinto säestyssoittimessa (piano, lyyra tms.), kirjallinen työ ja sen suullinen esittäminen, näytetunti laulunopetuksessa ja päätöskonsertti. Neljännen vuoden hyväksytyn suorittamisen jälkeen annetaan todistus laulunopinnoista. Tällä perusteella hyväksytään hakemuksesta viidennelle opintovuodelle, jolla suoritetaan syventäviä opintoja taiteellisen laulun, laulupedagogiikan tai lauluterapian alueella. Viidenteen opintovuoteen kuuluu mm. valitun alueen erityisopintoja, laaja tutkielma ja käytännön harjoittelu kotimaassa tai ulkomailla. 


Lähde

12 kommenttia:

 1. Todella mielenkiintoista! Enpä ole tällaisesta koulusta ikinä kuullutkaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä vien sut kevätkonserttiin. On todella elämyksellinen paikka.

   Poista
 2. Uusi juttu mullekin, vaikka alkujaan pohojalaanen olenkin. Mielenkiintoista!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En itsekkään ole kovin kauan tiennyt tästä koulusta. :)

   Poista
 3. Oikeesti mielenkiintoinen juttu, kiitos!

  VastaaPoista
 4. Kiitos, kun jaoit tämän. Laulukoulu on minulle tuttu ja rakas paikka. Nyttemmin olen muuttanut Tampereelle ja harmi, kun en päässyt konserttiin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivottavasti pääset tuleviin konsertteihin.

   Poista
 5. Tämä oli uusi juttu uudelle lukijallesikin..:)

  VastaaPoista
 6. Ihmeellinen ja hieno juttu tuollainen laulukoulu, kuulin siitä nyt ensimäistä kertaa.

  VastaaPoista