keskiviikko 19. maaliskuuta 2014

Julkisivu

Vaikka tilanne vaatii tällä hetkellä kärsivällisyyttä (odottelua, odottelua, odottelua), olemme saaneet keskustella rauhassa monia taloon liittyviä asioita. Olemme pyöritelleet yksityiskohtia ja Mikko on piirtänyt aihioita vaihtoehdoista. Välillä olemme kysyneet neuvoa viisaammalta. En voi kylliksi alleviivata, kuinka tärkeää on, että meillä on aina mahdollisuus kysyä neuvoa ammattitaitoiselta perinnerakentajalta. Olemme muutenkin onnekkaita sen suhteen, että tunnemme useammankin alan ihmisen. Toisaalta olen myös alkanut luottaa Mikon silmään, kun minä olen tähän asti ollut se, joka päättää kaikki estetiikkaan liittyvät asiat.

Aurinkotalo joulukuun sinisessä. Katto näyttä loivalta, sillä talo on ikääkuin (pohjalaisen) mäen päällä.

Harhauduin näköjään sivuraiteelle, kun oli tarkoitus esitellä talon julkisivua. Katon kanssahan pähkäilimme hyvän tovin ja olemme päätyneet konesaumapeltiin. Tiilet säästetään ulkorakennusten kattoihin. Kuistia mallatessa mietimme koko julkisivua ja pienet ikkunat alkoivat tuntua hyvältä ajatukselta.Mielestämme aurinkotalon luonne vaatii vähän extraa. Ilman ikkunoita sisäpihan julkisivu voisi olla liiankin pelkistetty yksikerroksisella umpikuistilla. Olemme siis päätyneet tällaiseen ratkaisuun. Ainakin tällä hetkellä.


Kuvassa on siis yksikerroksinen umpikuisti pariovilla. Kuisti on korkea sillä muistaakseni talon korkeus räystääseen asti on kuutisen metriä. Portaiksi tulee kiviportaat, myllynkiviä unohtamatta.  Ikkunat tulisivat olemaan tyttöjen huoneissa työpöytien päällä.  Saa kommentoida.

26 kommenttia:

 1. Pohjalaisen mäen päällä :D Ei mulla muuta :D
  Niin paitsi että en osaa muuta sanoa ku että hyvältä näyttää ;) Ekassa kuvassa ihan jo siltä että aurinkotalo olisi saanut asukkaat sisäänsä, niin lämmin valo sisältä tulvii :)

  VastaaPoista
 2. Samaa piti sanoa, että ensimmäisessä kuvassa näyttää , kuin asuisitte siellä jo..:)

  VastaaPoista
 3. Muakin nauratti tuo pohjalainen mäki :) mutta olen kyllä huomannut täällä etelä-rannikkoseudun mäellä saman efektin kanton kanssa, se näyttää loivemmalta kun sitä katsotaan alamäestä.

  Jos tarvitsette kokemuksia noiden katon lunetti-ikkunoiden toteutuksesta, niin kerron mielelläni. En tiedä saatteko te ne vanhaan taloon toteutettua helpommin, meillä päänvaivaa tuotti eristys, kun pakolliset paksut ekoeristeet eivät mahdu ikkunan ja pienen kaarevan katon väliin. Myös kastepisteen kanssa voi olla säätämistä, ennenhän nuo vaan iskettiin katolle ja se siitä, mutta nyt piti aika paljon säätää että täyttävät määräykset.

  Me sijoitettiin lunetit kohtisuoraan alakerran ikkunoiden yläpuolelle, mulle on omassa talossa ollut tärkeää symmetria, mutta olen kyllä vanhoissa taloissa nähnyt, että katon ikkunat eivät läheskään aina ole linjassa alakerran ikkunoiden kanssa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Tulen varmasti kysymään neuvoa.

   Täytyy ottaa huomioon tuo kastepistekin. Olen kuullut, että on tärkeää, että vanhassa talossa ei seiniä aleta eristä, sillä kastepiste voi muuttua, mutta kattoa voisi eristää niin paljon kuin haluaa. Hmm.. Nuo ikkunat tietysti voi muuttaa sitäkin.

   Mäkin haluaisin symmetrisesti, mutta me ei voida sijoittaa niitä ihan ikknoiden päälle. Yläerran rakenteet ovat tiellä. :)

   Poista
 4. Valtavan kaunis, nyt ja sitten! Tuo talo on vaan niin suloinen! Upeaa saada seurata tätä Östiksen uuden ajan alkua ja sen lopputuloksen sitten aikanaan. Tsemppiä, tsemppiä!

  VastaaPoista
 5. Kyllä. Yksikerroksinen kuisti sopii mielestäni tähän taloon paremmin. Talo on sen verta lyhyt, että kaksikerroksinen ottaisi vähän liikaa taloa haltuunsa. Hyvä kun saitte portaat soviteltua muualta. Tuo persoonallinen ulkovuorilaudoitus tekee talosta upean.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Munkin mielestä talo jää ison kuistin taakse piiloon.

   Poista
 6. Mielestäni kuistin katon jyrkkyys on liian loiva. Tekee lättänän vaikutelman, jyrkempi kuistin kattoa voisi olla parempi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä vinkki! Nämä meidän piirroksethan ovatkin vasta luonnostelmia, että osaisimme sitten arkkitehdille kertoa, mitä haluamme.

   Poista
 7. Hyvältä näyttää, ajattelin vähän samaa kuistin katon kulmasta. Vanhan kuistin etuosahan on jyrkemmässä kulmassa.
  Aika hyvin taitaa kultainen leikkaus olla kohillaan.
  Nythän on jo paljon "puolivalmiina" mietittynä!
  Aurinkoista maaliskuun jatkoa:) -t

  VastaaPoista
 8. Minun silmääni näyttää hyvältä. Kauniit ikkunat myös ylhäällä sopivat aurinkotaloon :).

  VastaaPoista
 9. Kyllä siitä tulee komea talo ja mahtava teko teiltä, kun vanhan talon kunnostatte!

  VastaaPoista
 10. Muistakaahan tehdä tarpeeksi pitkä kuistin katto mikä ylettyy pariovien yli ettei ovet kastu. Julkisivusta tulee varmasti hieno. Kiva seurata remonttia.

  VastaaPoista
 11. Se näyttää niin kauniille. Jo nyt. Saati sitten laitettuna :)
  Hyvät suunnitelmat! Arvostan kovasti työtä mitä teette!

  VastaaPoista
 12. Kyllä näyttää hyvältä. Kuistilla on varmasti syytä olla ikkunapinta-alaa ihan käytettävyyden vuoksi. Muuten jää pimeäksi. Tuo Anonyymin räystäsneuvo minullakin tuli mieleen, kun meillä on rantamökin katto rakennettu liian pienellä lipalla, mikä on sateen sattuessa ihan jo käytännöllisyysongelma, puhumattakaan rakenteiden suojan puutteesta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kas vain, tuohon ei ole piirretty ikkunoita. Ehdottomasti haluankin niitä monta! :) Räystäsvinkki oli kyllä hyvä neuvo. En tullut ajatelleeksi.

   Poista
 13. Vastaukset
  1. Kävin pikaisesti kurkkaamassa. Kiitos paljon, kiltti! <3

   Poista