maanantai 24. helmikuuta 2014

Maria Nättynen

Kirjoitan vielä vähän kanalasta, sillä sain eilen Merjalta uutta tietoa. Tällaiset historian muruset tuovat aivan uusia ulottuvuuksia koko projektiin. Yleensä vain arvailemme ja olemme oman mielikuvituksemme varassa, mutta välillä on kiva kuulla jotain todenperäistä. Kaikki tieto on arvokasta ja kun minä niitä tänne blogiin kirjoittelen, niin ehkä jäävät elämään myös tuleville sukupolville. Olisin kiitollinen kaikista talon tarinoista -ihan lähihistoriastakin. Minulle voi laittaa sähköpostia osoitteeseen ostermyran.aurinko@gmail.com.


Kopioin suoraan Merjalta saadun kommentin:

Kai tiedät, että se on vanha kartanon kanala?
Törnuddilla oli Orismalassa tiluksia ja siellä taloudenhoitajana ikäneito Maria Nättynen, jota nykyaikana varmaan rakastajattareksi sanottaisiin. Kun Törnudd myi tiluksensa sieltä Orismalasta, hän toi Marian Seinäjoelle ja hänelle piti järjestää jokin sopiva homma. Rannasta siirrettiin vanha palvisauna jostain kumman syystä Martinin tontille ja siihen laitettiin kanala. Maria muutti Venylän, sen nykyisen S-marketin silloisen edeltäjän, yläkertaan ja hoiti kanoja elämänsä loppuun saakka. Joka päivä hänen nähtiin vievän kartanoon munia. Törnudd piti huolen vanhoista työntekijöistään.

Maria Nättynen. Ei ihme, että minulla on ollut aina sellainen tunne, että kanala on minun. Tänne ei ole miehillä asiaa. Olen maalaillut, vaikka minkälaisia kuvia mielessäni. Tiedättehän: sitä liimaa, joka pitää tavoitteet elävinä.


Kanalassa voisi olla minun ateljee, joogahuone, sirkustila tai vaikka taidegalleria. Tai miten olisi kaupunkikanala? Joka tapauksessa nimeän rakennuksen nyt uudelleen. Se on tästä lähtien Maria Nättynen. Nättysestä en ihan heti luovu, vaikka tuolle Nättyseen nojailevalle autonrassauspajalle hyvästit heittäisimmekin.8 kommenttia:

 1. Kuvat ovat idyllisiä ja historia kiinnostavaa.Parhainta menestystä Maria Nättysen kanalalle!av

  VastaaPoista
 2. Hienoa kun sait talosen historiasta tietoa. Östermyran kanala, hieno nimi .

  VastaaPoista
 3. Kiva, että blogin kautta saa tiedonmurusia rakennusten historiasta! Maria Nättysestähän saa vaikka mitä! Minulla on haaveissa kunnostaa kasvimaan laidalla oleva vilja-aitta hiljentymispaikaksi.. Voisin sitten leikkiä ajatuksella lähteväni mökille ja pakata kimpsut ja kampsut - ja lompsia kasvimaan poikki mökille :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tätä kautta olen saanut monenlaista tietoa. Hyvä juttu se!

   Se on se henkinen siirtymä kasvimaan poikki. :)

   Poista
 4. Tuon Maria Nättys -tiedon sain isoisältäni "haudan takaa". Teimme isäni Matin kanssa kirjaa isoisästäni Vilho Lamminkankaasta ja kirjaan purettiin Seinäjoki-Seuran teettämiä perinnehaastatteluja vuodelta 1978. Niitä oli neljä avokelanauhaa ja Ville kertoi kaikenlaista Törnävästä, vanhoista nimistä, asukkaista, museon perustamisesta, kartanon entisöinnistä. Käytännöllisesti katsottuna koko ikänsä Törnävällä asuneena hän tiesi paljon alueesta. Ville on ollut paitsi kartanon entisöimistoimikunnan puheenjohtaja, myös nuorena miehenä muuttamassa kartanoa kartanosta luontaisparantolaksi, joten kartano oli hänelle tosi tuttu.
  Kirjan nimi on Kunnallisneuvos Vilho Lamminkangas Muistelmia ja muisteluita ja se löytyy kirjastosta ja saahan sen tietysti multa ostaakin jos haluaa. Infossa ja Kivinavetan museokaupassa sitä on myynnissä.

  VastaaPoista