lauantai 8. helmikuuta 2014

Keittiösuunnitelmia

Tässä talossa keittiö on kodin sydän. Tarkoitan sitä keittiötä, joka sijaitsee heti vasemmalla porstuasta tultaessa. Kuten olen aikaisemminkin kertonut: huoneissa on erilaisia tunnelmia. Tässä huoneessa tunnelma on mukava ja kotoisa. Täällä on varmaankin aika paljon vietetty myös aikaa, joten ihmiset ovat jättäneet oman jälkensä. Samalla tavalla kuin vanhoihin huonekaluihin. Niissä on aivan erilainen tuntu kuin huonekaluliikkeen uusissa. Käyttäjät jättävät leimansa.

Tässä on ollut keittiö ja vessa. Kuten huomaatte: En stailaa kuvia.

Oikeanpuoleinen ovi menee umpeen.
Lempinäkymä ulos.
Keittiöön haluan puusepän tekemät täyspuiset kaapit, lankkulattiat ja isot tulipesät. Eräs minun haaveistani on puuhellan lämmittäminen arkirutiininina ja ruuan valmistaminen sillä lämmöllä. (Toiset haaveilee luksusautosta. :) En varmaan kuitenkaan kieltäytyisi, jos sellaisenkin saisin. Ja näin se ajatus lentää kesken keittiöhaaveiden.) Seiniin tulee hirren päälle puukuitulevyt ja sen päälle joko paperitapetti tai sitten se laseeraus jonkinlaisen paperin päälle. En ole ottanut selvää onko sellainen edes mahdollista, joten älkää säikähtäkö. Selvitän kyllä ennen sutimista. Haluan myös käyttää keittiössä meidän vanhoja tiiliämme. En todellakaan ole punatiilen ystävä, mutta näihin vanhoihin olen suorastaan rakastunut.


Bongasin täydellisen uunin, joka on Timo Nylanderin käsialaa. Tässä on toteutunut melkein sataprosenttinen kierrätys. Hellan pesän luukun alla on kolo , johon tulee tuhkalaatikko. Yleensä hellan savukaasut kiertävät koko alaosan mutta tässä tingittiin tuhkalaatikon eduksi.Näin tuhkapesän koko viisinkertaistui. Tämä oli uunin omistajan idea. Leivinuunin luukun yläpuolisen nokiluukun kansi puuttuu tästä kuvasta.

Miten hieno! Kuva: Timo Nylander

Kaapit saisi jäädä puunvärisiksi, mutta haluaisin käsitellä ne esim. mehiläisvahalla tai jotenkin muuten niin, että saisin himmeän mattapinnan.

Tämä on kylpyhuoneesta, mutta keittiön kaapit saisivat olla samanlaiset.Kuva: Pinterest
En osaa päättää pidänkö näistö kaapeista vai en. Väri on täydellinen. Taso, allas ja hana ovat täydelliset.. Kuva: Pinterest

Ostin ennen joulua yhdestä käsityökaupasta kauniin kaakelin. Sen on tehnyt Musta lintu Tervajoelta. Jotain tällaista haluaisin kaakeleiksi. Määrittäisivätkö nämä myös keittiön yleisvärityksen?

14 kommenttia:

 1. Hyvät on suunnitelmat. Paljon samoja ajatuksia kuin meilläkin, puuhella osana arkea on tavoitteena täälläkin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täytyy vaan opetella kunnolla sen käyttö. Liian vähän tulee tehtyä sapuskaa leivinuunissakin. :)

   Poista
 2. On kyllä kaunis hella. toivottavasti saat sellaisen tai ainakin lähelle sen kaltaisen :)

  VastaaPoista
 3. Mahtava hellakompleksi. Meidän itsesuunnittelemassa pienehkössä puuhellan ja leivinuunin risteytymässä on myös vanhan muurarin suosittelema tuhkapesä alhaalla. Mielenkiintoista seurata teidän matkaa kohti valmista!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onko sulla blogissa kuvia? Olis kiva nähdä.

   Poista
 4. Meillä on keittiön vanha puuhella kylmällä kelillä joka päivä käytössä, mutta jostain syystä emme ole koskaan tehneet sillä ruokaa. Käytämme sitä siis lämmitykseen. En edes tiedä, mikä hellan tai uuniosan lämpötila on puita polttaessa... Vaatisi vähän testailua rauhallisella hetkellä. Arkisin ruoanlaitto tuntuu olevan usein taistelua kelloa ja nälkäkiukkua vastaan. Jos haluaa käyttää hellaa myös kesällä, kannattaa miettiä tarkkaan vaihtoehtoja. Meillä ainakin tulisi keittiössä liian kuuma, jos lämmittäisimme puuhellaa myös silloin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä se vaatii sähköhellan kaveriksi. Induktioliesi on toiminut meillä hyvin, kun emme omista mikroakaan.

   Poista
 5. Upeat ja inspiroivat kuvat hellasta ja keittiön kaapistoista. Kuvien kaapeissa on epäilemättä jotakin vaaleaa ja harmahtavaa pigmenttiä mukana. Ikääntyessään pelkkä vahattu puu muuttuu kelmeäksi, mutta nuo ovat kauniin sävyiset!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä pointti! Oikein tuijottelin tänään puuta siellä, missä sitä satuin näkemään ja olet oikeassa: kellastunut puu olisi karmea ainakin keittiönkaapeissa.

   Poista
 6. Mahtava hella/leivinuuni -yhdistelmä. Aikoinaan asuin talossa, jossa oli leivinuuni ja puuhella ja a'vot. Rakennusapteekki on teille varmaan tuttu? http://www.rakennusapteekki.fi/suomeksi/start2.asp
  Tuli vaan tuosta ihanasta kaakelista mieleen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Rakennusapteekki on tuttu, mutta en muistanut näitä laattoja. Näytti olevan ihan kohtuullisen hintaisiakin. Kiitos vinkistä!

   Poista