perjantai 24. tammikuuta 2014

Perinnerakentajien rokkitähti

Hän oli täällä tänään! Hän oli täällä tänään! Nimittäin kaikkien perinnerakentajien, pensselin heiluttajien ja puunhalaajien rokkitähti: Panu Kaila!


Kuten asiaan kuuluu, ostin kaikki myytävänä olevat fanikamat ja sain vielä nimmarinkin.Kaila ei puhunut niinkään vanhan talon korjaamisesta vaan yleisellä tasolla puurakentamisesta. Sain tosin vastauksen muutamaan täsmäkysymykseen. Vastaukset olivat linjassa meitä konsultoineen perinnerakentajan kanssa esim. hyvä katon rakenne on juuri huopa alle ja tiilet päälle. Onko muuten teistä korjaajista/rakentajista kenelläkään pellavaa eristeenä ala/yläpohjassa? Eristeet kiinnostaa noin ylipäätään. Mitä teillä on käytetty? 

Miten upea ajatus puurakentamisessa on se, että puu on elollinen materiaali. Tällainen aivan yksinkertainen asia kuin elolinen - eloton. Jäin oikein fiilistelemään ajatusta ja tulikin mieleeni tämä artikkeli puun vaikutuksista. "Puuta voidaankin pitää terveyttä ja elpymistä tukevana materiaalina, vaikka ei vielä tarkalleen tiedetä, mihin vaikutukset perustuvat. Puun suunnitelmallisella käytöllä sisätiloissa voi parhaimmillaan vaikuttaa paitsi ilmanlaatuun ja akustiikkaan myös tilan tunnelmaan sekä läsnäolijoiden mielialaan ja fysiologisen stressin tasoon."


Östisläinen kuusipuu ja mä.


14 kommenttia:

 1. Mulla menee katto vaihtoon mökillä. Pitääkin perehtyä tuohon materiaalin valintaan. Huopa on siellä nyt. Oon ihmetellyt koko paikan ilmaa, johtunee joesta, mutta miten siellä voi olla niin raikas ilma? Vaikka on vanha puumökki, jonka luulis olevan ummehtunut tai pahimmassa tapauksessa homeessa, niin siellä on vaan niin hyvä hengittää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Huopa varmaan on ihan käypä, konesauma huoleton. Teillä on siellä hyvät rakenteet. :)

   Poista
  2. Joo, huopa pitää uusia, tai sit oon ajatellut tilalle tiilikattoa. Mutta onneksi kesään (ja kattoremonttiin!) on vielä pitkä aika! Nyt sitä huopakattoa on vaan paikattu, että selvitään ens kesään.

   Poista
 2. Me toivotaan saavamme pellavaa alapohjaan, mutta vielä se ei ole varmaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaila ehdotti meille pellavaa ja sen kaveriksi purua, jos mahtuu.

   Poista
 3. Voi vitsi vau, Panu! Mahtavaa! Mä olisin varmasti jäätynyt rokkistaran edessä totaalisesti ;D

  Meillä käytettiin pellavaa ainoastaan tilkkeenä, ja eristeenä oli selluvilla. Tämä siksi, koska muistan lukeneeni jostain, että pellava kuivuu kastuttuaan hitaammin kuin selluvilla. En tiedä?

  Puunkäytöstä olen samaa mieltä! Meillä mm. väliseinät rakennettiin umpilaudoitettuna, samaan tapaan, miten talossamme oli aikanaan tehty. Akustiikka on ihan erilainen verrattuna vaikkapa kipsi- tai lastulevyseiniin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä Oanussa oli rokkistaran karismaa. :)

   Kiitos ajatuksista.

   Poista
 4. Puu on ihanaa, monessa muodossa ja monessa suhteessa. Mun suurimpia tuoksurakkauksia on sahatun puun tuoksu, sekoittuneena miehen hikeen. Oon vakuuttunut, että muistan tuon tuoksun lapsuudesta, että iskä tuoksui sille joskus ja nyt silloin tällöin O remontoidessaan ja käsitellessään lautoja, tuoksuu sille. Jotenkin turvallinen ja kodikas tuoksu mun tuoksukategoriassa...No menipäs kauas alkuperäisestä aiheesta...tuli tällainen assosiaatio, öhöm...Tsemppiä sinne!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei hullumpi assosiaatio, nimittäin mulla on vahva nenämuisti. :D Ja kyllä haistan tuon heti.

   Poista
 5. Meillä on 150 vuotta vanha talo, joka on lähes kokonaan remontoitu ja eristetty. Kaikki lattiat on nostettu ja rossipohjaan puhallettu n. 40cm ekovillaa. Ulkoseiniin lisättiin vanhan huokolevyn päälle uusi 22mm huokolevy ja nurkkiin laitettiin ilmansulkupaperi. Kaikki ikkunankierrot myös avattiin ja eristettiin pellavalla. Lattian ja seinien rakoon me tungettiin vielä pellavaa. Ja nyt, 2,5 vuotta talossa asuneena täytyy sanoa, että remontin ehkä yksi tärkeimmistä asioista on ollut eristäminen. Meillä on maalämpö ja jonkin verran tulisijoja, mutta patterit ovat näilläkin pakkasilla melko viileät, eikä sisällä silti ole kylmä. Itse kuljeskelen paljain jaloin ja jaksan päivästä toiseen iloita siitä, että meillä on vanha, mutta lämmin talo! Ekovilla on hyvä vaihtoehto, se on ekologinen, se ei pala herkästi ja siinä ei hiiret viihdy. Onnea teille isoon projektiin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hmm. Miksiköhän meillä hiiret viihtyy niin hyvin tuossa ekovillassa? En tietäisi, ellen olisi joutunut eteisen lattiaa ottamaan uudestaan auki kylmyyden takia. Syykin selvisi; hienot oli hiirenpesät, hyvin onnistui tunneleiden tekeminen ja siinäpä ne kylmäsillat sitten olivat.. Epäilen, että sellaista materiaalia ei ole vielä keksitty, johon siimahännät eivät asettuisi. :(

   -Pöö-

   Poista
  2. Kiitos vastauksista! Näkökulmaa sain.

   Poista
 6. Oi, vau, olen sanaton. Kaikki opukset kun on tullut luettua aika moneen kertaan :)

  VastaaPoista