maanantai 6. tammikuuta 2014

Katto

Katto on ollut kaikkein syvimpien huokausten aiheuttaja ihan alusta asti. Se on kunnostettu lipan kohdalta vuonna 2004 ja koko katto vuonna 2007. Meillä on työskentelystä hieno kuvallinen raportti. Työ on tehty pieteetillä taloa arvostaen. Me tietenkin arvostamme tätä työtä.Ongelma on ollut siinä, että tällaisenaan talo ei ole asumiskelpoinen. Tiilien alla olevat päreet ovat tulleet tiensä päähän. Käsin koittamalla ne ovat sieltä täältä täysin haperoa. Katto on myös vuotanut kauan, vaikka nyt näyttääkin siltä, että Mikko sai paikattua vuotokohdat.Olemme miettineet kaikenlaisia vaihtoehtoja. Pisimpään meillä oli ajatuksena vaihtaa katon materiaali konesaumapeltiin. En vain ole voinut unohtaa sitä tosiseikkaa, että tiilet ovat jokunen vuosi sitten täysin puhdistettu ja käsitelty. Voisihan tiilet käyttää kanalan katossakin, mutta olemme kuitenkin tulleet siihen tulokseen, että tiiliä ei vaihdeta. Niiden alle ensin vain laitamme uuden huopakaton. Tämä lienee kevään ensimmäinen korjausoperaatio.Kattopäätöksiä tehdessä meidän on täytynyt miettiä myös kuistin kohtaloa ja siitä nyt sitten kuitenkin tulee yksikerroksinen. Portaat siirtyvät talon sisälle, vaikka tämänhetkinen tasanne toisessa kerroksessa onkin valtavan sympaattinen. Talon ulkoasuun sopii paremmin vähän sirompi kuisti. Facebookin Pelastetaan vanhat talot -ryhmässä eräs henkilö niin osuvasti sanoi, että tällä hetkellä kuisti on kuin Cyrano de Bergeracin klyyvari Catherine Deneuven kasvoissa.

Kuva

21 kommenttia:

 1. Kevyt repeäminen tolle nenä-assosiaatiolle :D Ja samoja kattopohdintoja näköjään pyöritellään. Onneksi tässä on vielä aikaa ottaa selvää eri vaihtoehdoista ennen kevään alkua ja kattorempan tuloa!

  VastaaPoista
 2. Ah, ahdistaa nämä katot. Meillä mennään alkuperäisellä savitiilikatolla (1927). Just tänään lenkiltä tullessa sanoin Jannelle, että milloinhan tuo pitää uusia. Miksi ne ei voi olla ikuisia?

  Pisteet nenästä :D
  On totta toi sirompi parempi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sans muuta! Korjauslistalla se katto on kyllä kärkipäässä.

   Poista
 3. Osuvasti sanottu, kyllä siinä tosiaan näyttää olevan yksi pala liikaa. Kun talossa on pitävä katto, se on turvassa.

  VastaaPoista
 4. Voihan kattopohdinnat. Helpotus varmaan nyt kun päätös on tehty :)

  VastaaPoista
 5. Panu Kaila tulee 24.1.2013 maakuntamuseon kivinavetalle pitämään luentoa korjausrakentamisesta. Josko häneltä vielä kysyisitte, mitä katolle kannataisi tehdä. Huopakatto on ihan OK, mutta kuulostaa monenkertaiselta työltä asentaa ensin huopakatto ja tiilikatto sen päälle. Ymmärsinkö oikein aikomuksenne?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ymmärsit ihan oikein. Tällaisen ohjeistuksen saimme. :) Kiitos vinkistä. Ilmoittauduin!

   Poista
 6. Meilläkin oli vanha savitiilikatto, joka oli vuotanut pikkasen piippujen kohdasta. Kiva olisi ollut säilyttää tiilikatto, mutta mua hiukan ahdistaa ajatus, että kattoa pitäisi ajoittain paikkailla sieltä täältä. Meillä oli tiilien alla huopa, jonka päälle tuli nyt sinkitty konesamapelti, ja onhan se hieno ja kestävä. Vielä kun pelti hapettuu tarpeeksi vuosien saatossa, saa katon maalattua (jos haluaa). Kolmiorimahuopakatto on kyllä myös tosi nätti vanhoihin taloihin ja se oli myös meillä vaihtoehtona.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Just tollanen katto oli meillä kauan ykkösvaihtoehto, mutta meille nyt suositeltiin noita tiiliä takaisin. Vielä on aikaa miettiä.. Hmmmm.

   Poista
 7. En muista olenko kommentoinut täällä aikaisemmin. Ei mulla muuta kun että hieno projekti ja onnea sen tekemiseen. Ilolla seuraan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Stella! Käväisin blogissasi ja tykkäsin tosi paljon. Tulen uudestaan paremmalla ajalla. :)

   Poista
 8. Ehdottomasti pienemmän kuistin kannalla minäkin. Me täällä odotetaan vanhan kattomaalin analyysia ja sen mukana tulevaa tietoa, maksaako maalaus alle 10 000 euroa vai yli 20 000... Huh huh, mut pakkohan se on pitää katot kunnossa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Apua??! Onko se maalaus noin hintavaa? Ehkä me jätetään sitten sinkitylle pinnalle koko katto, ilman maaleja.. Onhan sekin ihan nätti.

   Poista
  2. Näin mäkin olen ymmärtänyt, että maalaus maksaa saman kuin itse katto. Meillä tuota pinta-alaa vaan on paljon vähemmän kuin teillä molemmilla.

   Poista
 9. Hieno nenävertaus :D Mutta onhan tuo kuisti tosiaan aikamoinen mittasuhteiltaan. Tiilikatto on minusta upea, mutta jos kuitenkin vaihdatte matskua, niin saumattua peltikattoa uskallan suositella. Meillä on alkuperäinen peltikatto, siis 1920-luvulla tehty, ja se on edelleen ihan ok. Me taidetaan olla eka sukupolvi, joka joutuu tekemään katolle muutakin kuin maalausta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä kuulla. Eikä sateenropina tai tuuli häiritse?

   Poista
 10. Auts mikä vertauskuva, ja niin osuva!
  Meillä katto on vaihdettu joskus 1970-luvulla aaltopeltiin. Alla on päreet ja huopa. Katto on tehty niin tukevasta pellistä, että on vieläkin täysin ehjä joten päätimme olla vaihtamatta vaikka aaltopelti ei niin kaunis olekaan. Maalaus olisi tulevien kesien urakka, hirvittää jo nyt. Siis joko hinta teetettynä, tai itse keikkuminen siellä katolla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Turha tosiaan vaihtaa, jos kerran katto pelittää. Omana työnä tuo meidänkin katto tehtäisiin. Se on aika hitsin jyrkkä ja molemmilla korkeenpaikankammo. Gulp.

   Poista