torstai 9. tammikuuta 2014

Aurinkotalo uunissa

Me hurjapäät poltamme aurinkotaloa pala palalta leivinuunissa. Jos käy paineet liian suureksi, niin voi olla, että meidän nykyinen talo pysyy näillä lämpimänä monta vuotta.


Jos ei kuitenkaan tarvitse seiniä lämpimikseen ympäriltä polttaa (No, ei näillä keleillä, ehe), niin pääsemme jossain vaiheessa miettimään aurinkotalonkin lämmitysmuotoja. Nykyinen talomme lämpiää pitkälti puilla. Meillä on tällä hetkellä leivinuuni sekä takka, jossa ei ole kiertoa, mutta sisälle on asennettu takkasydän. Mikko the insinööri on kehitellyt jonkinlaisia TSI-puhaltimia, joten lämpö leviää mukavasti koko taloon. Puulämmityksen kaverina on sähkö.  Sähkölaskumme on hurjan pieni verrattuna edellisiin asukkaisiin kymmenen vuoden takaa. He eivät ilmeisesti olleet niin vihkiytyneet puulämmityksen saloihin. Minä haaveilen tietysti taas kaikesta hullusta, kuten aurinkokennoista. Mikko puhuu sähkölämmityksesta, koska meillä on niin hyvät kokemukset puu- ja sähköparista. Minua kiinnostaisi muiden vanhojen hirsitalojen lämmitysmuodot. Kerro toki omasi!

Tämä leivinuuni oli alunperin punatiilinen ja keittiö oli tosi pimeä. Maalasin sen heti vaaleammaksi ja muutama vuosi sitten vaihdoin vielä pintaan jonkin helmiäismaalin. Pidän kovasti tästä väristä, mutta nykyään kaikkea katsoo vähän toisin silmin. Näen mielessäni viidenkymmenen vuoden päähän ne tuskaiset ihmiset, jotka keksivät keinoa maalien irroittamiseksi palauttaakseen uunin alkuperäisen kuosiinsa. Hulluja sellaiset tyypit.

Pakko lisätä tähän loppuun vielä kuva kortista, jonka olen saanut ystävältäni. Lienee selvää kuka tämän puushown on meillä aina hoitanut.


Ja kun tarkemmin ajattelen,  niin kyllä minulle riittäisi tuo Mikon takan lämmitys ainoana lämmönlähteenä.

10 kommenttia:

 1. Meillä lämmitetään pelkällä puulla, mutta tosin neliöitäkin on varmaan vähemmän kuin teillä, noin 100 ja huonekorkeus on "normaali". Turvana on ilmalämpöpumppu, mutta nyt näillä keleillä sitä ei ole käytetty. Varalla on myös sähkö, mutta patteritkin ovat olleet kylmillään. Tietty sähkö on hyvä, jos haluaa talvella olla reissussa ja palata suht lämpimään kotiin. Tulipesistä yksi on uusi ja muut 20-luvulta, hyvin pelaa.

  VastaaPoista
 2. Meillä on puulämmitys tärkeässä roolissa. Huvilalla on tulisija lähes joka huoneessa - miksipä siis ei. Sähköpatterit pitävät yllä sellaista 13 asteen peruslämpöä, jos jostain syystä ei pääse vähään aikaan lämmittämään. Rakentamattomat huoneet ovat lämmittämättömiä, eikä tulevaisuudessakaan ole tarkoitus vierashuonetta ja ateljeeta koko ajan lämmittää, ovet kiinni, kun ei tarvita. Ainoa huono juttu huvilalla on se, että eteinen ja kylpyhuone lämpiävät hankalasti säädettävällä lattialämmityksellä - ja imevät sähköä vaikka mitä tekisi. Kokonaan poiskaan ei voi laittaa, näissä huoneissa ei ole muuta. Siinäpä yksi remonttikohde lähitulevaisuuteen. Kun tuosta päästään, niin huvilankin sähkölasku pienenee roimasti. Pienessä harkinnassa on vesi-ilmalämpöpumppu, jolla saisi lämpimäksi käyttöveden, tulevan pesuhuoneen ja nyt tuon lattialämmityksen varassa olevan talonkulman paremmalla hyötysuhteella kuin vastussähköllä.

  VastaaPoista
 3. Samoin puulla, halvin ratkaisu sekä käyttö- että alkukustannuksiltaan (vrt. esim. maalämpö). Tosin aikaa vaativa lämmitysmuoto! Hätävarana ilmalämpöpumppu, jota käytetään myös lämmön kierrättämiseen katonrajasta, paras lämpö siellä 3,4 metrissä ei oikein lämmitä varpaita :)

  Haaveillaan aurinkopaneeleista, jolla saisi lämmitettyä käyttöveden.

  VastaaPoista
 4. Hei Johanna, me olemme pohtineet samaa kysymystä täällä Nurmossa. Olemme päätymässä juurikin noihin mainitsemiisi vaihtoehtoihin: lämmitämme paljon uuneilla, sähköpatterit varalle( kunhan löytyisi kaunis malli:)) ja lisäksi aurinkopaneelit lämmittämään käyttövettä ja kylppärin lattialämmitystä. Yksi tuttava, jolla on aurinkopaneelit sanoi niiden alkavan toimia tehokkaasti jo maaliskuussa. Tosin sillä edellytyksellä, että aurinko näkyy:) Maalämmön perustamiskustannukset tuntuvat huimilta ja kun joka tapauksessa haluamme käyttää paljon puuta.

  VastaaPoista
 5. Aurinkokennot ovat kehittyneet valtavasti, joten minä ainakin suosittelisin niitä. Tosin en tiedä, että voivatko ne tuottaa ihan lämmitystä vastaavaa määrää kokonaan, mutta ehkä puulämmityksellä täydennettynä. Olen ymmärtänyt, että ns. muun käyttösähkön kyllä pystyy hyvillä aurinkokennoilla jo korvaamaan.

  VastaaPoista
 6. Nykyiset lämmitysmuodot on maalämpö + 2 puuhellaa (joka ei ole paljon kun lämmitettäviä neliöitäkin on lähemmäs 400). Mutta öljylämmityksen muuttaminen maalämpöön oli älyttömän hyvä veto.
  Kallis sijoitus, mutta ehdottomasti sen väärti. Jo vuodessa säästimme lämmityskuluja useamman tonnin verrattuna edellisvuoteen öljyn kanssa joten lämmitysmuodon takaisinmaksukin tulee todennäköisesti vielä tapahtumaan inhimillisellä aikavälillä :)

  Puuhella pääkeittiössä lämpiää talvisin päivittäin ja sitä käytetään myös ruoanlaittoon ja kahvinkeittoon.

  Aurinkopaneelit on poissuljettu jo suojelunkin vuoksi, mutta haaveilisin auringolla lämpiävistä vesiputkista peltikaton alle. Tosin, näillä nykyisilläkin lämmitysmuodoilla pärjäillään hienosti :)

  VastaaPoista
 7. Lämmitän puilla. Talossa on sähköpatterit, joilla voi pitää peruslämmön yllä kovilla pakkasilla ja jos joskus sattuisi olemaan talvisaikaan poissa kotoa, eivät pääse putket jäätymään. Nykyisin on kehitetty/kehitteillä monenlaisia hybridilämmittimiä, jotka hyödyntävät myös aurinkoenergiaa.

  VastaaPoista
 8. Kiitos kaikille vastauksista! Aurinkokennoissa lienee isoin ongelma se, että miten ne saisi hyvin aseteltua meidän talossa. Vaikka suojelua ei olekkaan, niin talo sijaitsee museoalueen naapurissa ja kirkkotien päässä. Olettaen että pihapiiri on joskus tulevaisuudessa muutenkin kunnossa. Olisi kiva nähdä, kuinka aurinkopaneelit on sijoitettu vanhoissa taloissa. Pian vissiin Nurmossa ainakin. :)

  VastaaPoista
 9. Minä ja mieheni haaveillaan vanhasta talosta, joko siirrettävästä hirsikehikosta (tosin hirveä byrokratia sota olisi tulossa, jos siihen lähdettäisiin,) tai sitten tuollainen vanha pelastettava tao.. Msitäköhän nuita löytisi? (päijät-hämeen alueella asustellaan.)
  Lämittyksestää puheenollen, mieheni on sähkömies ja haaveilee oma varaisuudesta. Mutta minä esteetikkona, pidän niitä aurinkopaneeleita susirumana:D että jos me tuollainen unelma saadaan, niin kuin te Mikon kanssa olette, mihin ne sijoittaisi pilaamatta kaunista taloa?
  Katsokaa tontilla jokin aurinkoinen paikka ja sijoittakaa siihen, jos ne tuohon teidän kauniiseen kattoon laittaisi, niin aikamoisen näköinen siitä tulisi,, Tosin kestäisiköhän katto niitä ja siellä koikkkelehtimista?

  Ihana ihana ihana talo teillä! Minä haluan myös! Onnea teille sinne Aurinkolaan! :)
  terv. (kummasti kaikki steinerläiset ovat samaa maata:D vanhempani ovat steinerpiireistä (steinerope ja steinerpedagogi) ja itse olen käynyt kouluni steinerissä. niin siis asiaan. eli vanhempani osti pari vuota sitten pelastettavan vanhan talon ja nyt asuu siellä ja minä mieheni (steienrkasvatti myös) haaveillaan samasta..)

  Heh toivottavasti ei tullut liian sekava teksti! Onnea ja menestystä teille!!! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos viestistäsi, ei ollenkaan sekavaa. :)

   Eivät ne aurinkopanelit tulisi kysymykseenkään talon katolla. Tässä on vielä muutama vuosi aikaa, jospa tekniikka kehittyis. :)

   Facebookissa on sellainen ryhmä kuin Pelastetaan vanhat talot. Siellä aina välillä joku vinkkaa kohteista. Tori.fi on kans hyvä. Toivottavasti löydätte omanne!

   Poista