perjantai 31. toukokuuta 2013

Juhlatalo?Olen valtavan kiitollinen talostamme.
Kävin tänään kurkkimassa salaa talon sisällä ja pihapiirissä. Hieman tunnelmaa häiritsi ajatus siitä, että kömpiikö yläkerrasta joku laitapuolen veikko vastaan ja tyydyinkin vain vähän kurkkaamaan ovelta.

Ulkona taas jännitti, jos pihan rämeiköstä loikkaa joku rottaeläin ja nappaa säärestä kiinni. Kävelimmekin sitten ihan 
 vain etuoven tuntumassa.

 Oli jännittävää ja IHANAA. Kaikessa karmeudessaan se on meidän paikkamme, lastemme ainutlaatuinen juhlatalo!


Juhlatalo oli nimittäin sana, jolla ystäväni aurinkotaloa kutsui. Ja se on totta. Alusta asti olen halunnut pitää sen pihapiirissä isot kekkerit. Sellaiset, joissa juoksee paljon lapsia pihalla, soi hyvä musiikki ja pöydät notkuvat.

Ei, minulla ei ole vaaleanpunaisia laseja silmilläni  vaan olen aina ollut erittäin tarkkanäköinen.

 ***

Kuvat ovat otettu kevättalvella. Tänään etuovi oli melkein sijoiltaan.

  ***

Ai niin. Yksi mutta vähemmän: saimme lainalupauksen. 

maanantai 27. toukokuuta 2013

...

Aurinkotalo on meidän. 

Pari pientä muttaa vain.

Saammeko lainan?

Onko hirsikehikko kunnossa?

Kuka sen korjaa?

Mitä anoppi, äitee, mumma, paappa ja naapurin kissa sanovat?
lauantai 11. toukokuuta 2013

Pahin pelko.Kevään korvalla läheltämme poltettiin koulu. Aurinkotaloon murtaudutaan jatkuvasti.  Väkisinkin mieleen hiipii pelko tuhopolttajasta. Talon pihalta oleva ulkorakennus on jo poltettu. Kuvan aitta kärsi silloin savuvahingoista.

 Turun sanomat uutisoi aiheesta:

Arvotalon ulkorakennus paloi Seinäjoella

Kotimaa | STT 10.8.2003 12:27
Päivitetty 10.8.2003 14:48
 
Kulttuuri- ja rakennushistoriallisesti arvokkaaseen kokonaisuuteen kuuluva ulkorakennus paloi viime yönä Seinäjoella Törnävän alueella. Tulipalo oli tuhopoltto. Poliisi on pidättänyt paikkakuntalaisen miehen tuhotyöstä epäiltynä. Palo sytytettiin kahden aikoihin yöllä.Puinen ulkorakennus oli osa ns. Martinin talon pihapiiriä. 1800-luvulla rakennettu talo oli aikoinaan ruutitehdasta vartioineiden sotilaiden kasarmi. Päärakennus ei vahingoittunut palossa.Talon pihapiirissä on paljon rakennuksia eri vuosikymmeniltä. Tulipalossa tuhoutunut rakennus oli 1900-luvun alusta. Runsaan 50 neliön laajuinen rakennus oli ulkorakennuksista suurin. Se tuhoutui täysin. Lähellä sijaitseva 1820-luvulta peräisin oleva aitta oli myös vaarassa syttyä, mutta palokunta onnistui estämään tulen leviämisen siihen.Asumaton, yksityisomistuksessa olevan Martinin talo sijaitsee lähellä Törnävän saarta. Alueella järjestetään rockfestivaalit ja muita suuria yleisötilaisuuksia. Rakennusryhmän paloturvallisuus on herättänyt huolta paikkakuntalaisissa.

Talo etsii ihmistä

Kuinka hulluna minua mahdetaan pitääkään? Olen maaliskuusta saakka puhunut ihmisille tästä talosta. Olen kertonut siitä tutuille ja puolitutuille. Olen lähettänyt sähköpostia tuntemattomille virkamiehille, soitellut kaavoittajalle ja facebookannut niille, jotka talosta jotain tietävät.

 Facebookista kaikki lähtikin. Tilapäivityksessä voivoittelin Seinäjokea, josta ei löydy vanhoja taloja. Sitä kautta löytyikin Seinäjoen yksi vanhimmista: Martinin talo, aurinkotalo, ruutitehtaan vahtisotilaien kasarmi.

Ensin katsoin Google mapsista. Se oli siinä -meidän talo! Tutuille (niille, joille ei tarvitse esittää olevansa henkisesti stabiili) olin jo kauan hokenut, että minusta tuntuu kuin talo etsisi meitä. Me emme etsineet taloa vaan talo etsi meitä! Tuntui tuskastuttavalta, etten löytänyt sitä. Ja siinä se nyt seisoi tietokoneen ruudulla.


Kuvat: Google Street viewOhi ajaessani näin, kuinka ryhdikäs talo oli. Vaikka ikkunat olivat peitetty vanerilevyin ja ulkomuoto ränsistynyt, näin ryhdikkään, suoraselkäisen ja ylpeän talon. Tämä on meidän kotimme.

Olemme jättäneet tarjouksen perikunnalle. Kolmen viikon kuluttua saamme vastauksen. Minä hulluudesani aloitin jo blogin, sillä henkisesti Östermyran aurinko on jo meidän.