lauantai 21. joulukuuta 2013

Tyrmäävää!

Pahoitteluni tästä pienestä blogitauosta. En kyllä joulukiireisiin voi vedeota, sillä joulupanostus taitaa olla vain ripustetut jouluvalot. Loppuvuoden kiireitä kyllä on paljonkin. Vetoan siis tihennettyyn vuoden 2013 loppuosaan. Päässä on montakin asiaa tänne blogin puolelle. Kirjoitan niistä kyllä pikimmiten -vielä tämän vuoden puolella. 

Tänään minut on pysäyttänyt muutama aivan huikea asia.

1) Saana Lind oli tehnyt yli 200 sivuisen dokumentoinnin talostamme. Koska itselläni ei ole tuollaista yksityiskohtiin paneutumisen taitoa, olin aivan mykistynyt. Niin tarkkaa ja hienoa dokumentointityötä. Kysyn luvan ja laittanen osia tänne bloginkin puolelle.

2) Koulun joulujuhla oli upea. Meidän joulu ei voisi paremmin alkaa. Tokaluokkalainen tyttöni luki ihanan heleästi jouluevankeliumin. Esitys oli juuri niin lapsenomaisen iloinen kuin eka- ja tokaluokkalaiset osaavat.

3) Löysin Facebookin ryhmästä Vanhat seinäjokelaiset todellakin pysäyttävän kuvan. Kuva on Markku Tammilehdon isän jäämistöstä löytynyt.


Tuossa vasemmalla on talomme nurkka. Kuvassa ei vielä näy aittaa, joka on tietojeni mukaan tehty samoihin aikoihin kuin talo. Nämä herrat lienevät ruutitehtaan vahtisotilaita. He asuivat kasarmissa, jota nykyään aurinkotaloksi kutsumme.Ränni on edelleen samanlainen kuin tänä päivänä. Onko tuo päähine kypärä?On se hurjaa, kun historia tulee näin konkreettisesti kuvina eteen. 

Muokkaus vielä jälkikäteen. Pääsi niin mielikuvitus valloilleen. :)  Todennäköisesti kuvakulma on juuri siten, että aittaa ei näy. Viisaampi sanoi, että "samainen kuva on Aki Mäen "Kauppa kävi jotta pirellä piti"- kirjassa, jossa ottamisvuodeksi on sanottu vuoisadan alku (siis 1900- luvun). Kirkko näyttää jo kirkolta (ei enää ruutimaksiinilta), joten ei kuva ole ennen 1860-lukua. Ja valokuvaus oli muutenkin äärimmäisen harvainen tekniikka ennen sitä. 1900-luvun alussa ei ollut enää ruutitehdasta"

12 kommenttia:

 1. Minäkin juuri lähettelin vanhoja kuvia sukulaasille.Vaikuttaa että hattu olisi knalli-malli,eli lyhyt lieri.Hyvää Joulua!av

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Taidan ostaa Mikolle joululahjaksi knallihatun. :) Hyvää joulua!

   Poista
 2. Ooh, historia tulee eläväksi. Kullanarvoista, että taloanne on dokumentoitu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä, talosta on muodostunut niin paljon ajatuksia ja mielikuvitus päässyt seikkailemaan, että aina kuva nähdessä sydän lyö muutaman tahdin epärytmiin.

   Poista
 3. Onnittelut kuvalöydöstä ja dokumentaatiosta. Ne ovat kullan arvoisia teille!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä, mikään raha ei voisi näitä asioita korvata!

   Poista
 4. Hienoja kuvalöytöjä. On varmasti hienoa olla osa historiallista jatkumoa. Olette myös käänteentekijöitä talon historiassa, pelastajia rappioajan jälkeen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Se on kyllä hurja ajatus, kun tietää millaisella kokemuksella me olemme matkassa. Onneksi on apuja ja suuri sydän kuitenkin. :)

   Poista
  2. Ehkä kokeneista ihmisistä ei olisi tuohon yritykseen, usein uuden luominen vaati vähän hulluutta ja heittäytymistä, kyllä se siitä sujuu sitten omalla painollaan. Ja huonompaan suuntaan ei voi mennä vaikka miten kävisi.

   Poista
  3. Kiitos Cheri! Tuo on se asia, joka aina unohtuu: talo oli viittä vaille pilalla. Huonompaan ei voi mennä.

   Poista
 5. Mielettömiä löytöjä nuo kuvat! Huh hui!

  VastaaPoista