sunnuntai 20. lokakuuta 2013

Heitetäänkö löylyt?

Meni aika pitkä aika ennenkuin uskalsin edes avata meidän saunan oven. Vai olikohan se silloinkin Saltunraitin Anna, joka oven avasi? Katselin koko hökötystä vain kulmien alta ja ahdistuin joka kerta ikkunassa roikkuvasta hirttosilmukasta. Niinpä. En uskaltanut mennä sisälle, vaikka ikkunalla killutteli ohueen köyteen tehty hirttosilmukka. Siirsin myöhemmäksi.

Köyden kävin avaamassa ja yksi pesukone heivattiin kaatopaikalle, mutta sitten sauna jäi taas kököttämään harmaana eikä tuntunut sopivan tähän pihapiiriin ollenkaan. Oli itsestään selvää, että sauna puretaan ja pian. 


Nyt kun minulla oli apukäsiä tarjolla, niin otin niistä kaiken hyödyn irti. Pikkusiskojahan saa vähän hellämielisesti käskyttää enkä olisi varmaan ketään muuta apuun kehdanut pyytääkkään kuin Mariaa. Me laitoimme tuulemaan ja siivosimme rojut pikavauhtia. Sauna kirvoitti pieniä juttutuokioita aiheen ympäriltä. Naulassa roikkui vielä edellisen omistajan skraka ja se oli kovin sympaattista. Sen sijaan puistattavaa oli vuonna 2012 vanhentuneet leikkelemakkarapaketin kuoret ja tyhjät Kalinka -jogurtit. Minkä sortin kulinaristi onkaan mahtanut sekaisessa saunassa majailla? Olen myös kuullut jutun, että eräänä sateisena Provinssina sauna on ollut täynnä lämmitteleviä ihmisiä. Sehän on toki ymmärrettävää.  
Pahin ryteikkö on tuon pressun alla.

Nyt sauna on siistitty. Ei meitä voi ystäviksi vieläkään kutsua, mutta jätämme sen kohtalon ratkaisun tuonnemmaksi. Sillä välin toimikoot varastona.

Nuo tiilet olen minä roudannut sisältä varastoon.

Eteinen

Sieltähän paljastui soma pieni tulipesä.

11 kommenttia:

 1. Sehän näyttää nyt jo paljon paremmalta!

  VastaaPoista
 2. Sieltähän kuoriutui mielenkiintoinen saunarakennus. Älä vielä anna purkaa, tutustu ensin kunnolla miltä tuntuu kun on siistittykkin jo.

  VastaaPoista
 3. Hui... Itselleni talojen historia on samaan aikaan kiehtova ja vaikea aihe. Haluaisin tietää vain ne kivat ja söpöt tarinat. Ennen kuin ostimme Omppulan, olimme jo kerran löytäneet sen oikean talon. Kuntotarkastus paljasti kuitenkin asian, joka sai perääntymään. Sen jälkeen kuulimme, että yksi talon entisistä asukkaista oli ottanut talossa hengen itseltään. No, suomalaisten synkät tilastot tuntien voi varmaan ajatella, että jokaisen vanhan talon historiassa on murheensa, mutta... Saunassa ollut köysi oli varmasti vain inhottava vitsi, jonka kolkko kaiku häviää aikanaan kunnon pesulla ja hyväntuoksuisella maalilla :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta turiset. Tässä vähän aikaa sitten oli otsikoissa uutinen, että amerikkalaiset kiinteistövälittäjät ovat näreissään, kun joku pitää sellaista sivustoa, jossa näkyy taloissa tapahtuneet kuolemat. Mulle tuli vain ajatus, että ollaanko me niin vieraannuttu elämästä (ja ollaanhan me), että kuolema ei olisi enää luonnollinen osa sitä. Itsemurhat tietysti eri juttu.. Joo, mutta tuolla narulla ei olisi kukaan harakiriin päätynyt.

   Poista
 4. Meillä suvilan piharakennus on ihan kenollaan ja maali on rapissut. Saunassa oli vain ylälaude, jossa oli tikkujalka. Tehtiin uudet lauteet, mihinkään muuhun ei koskettu. Se on ehkä maailman paras sauna. Tarpeeksi kuuma ja tarpeeksi kostea. Siellä jaksaa saunoa kauan.

  Älkää purkako, vaan antakaa sille hellällä kädellä uusi elämä!

  VastaaPoista
 5. Varastotilaa aina tarvitaan. Ja kun mieli saattaa joskus muuttua, niin purkamatta kun on, niin ei sitten harmíta myöhemmin, jos tilan haluaakin säilyttää... Antaa ajatuksen kehittyä, rauhassa, kypsyä ja jalostua;) Valmis ajatus/idea putkahtaa sitten joskus valmiina ja täysin kypsänä ulos... Ja toisaalta korvaushirsiähän aina tarvitsee, jos purkaa päättää... Mukavia, raikkaan kipakoita ilmoja;)

  VastaaPoista
 6. Kiitos kaikille kommenteista. Teidän hassujen takia olen miettinyt saunalle pelastussuunnitelmaa ja kyllä se jossain muodossa tuohon jää. :)

  VastaaPoista
 7. Joo, pihasauna on ihana asia! Helppo tietysti sanoa, kun oma on enemmän kuin hyvässä iskussa. Mutta pihapiirillä on myös kokonaisuutena arvoa - eikä tuo pahalta näytä ollenkaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä meillä taitaa jo olla plääni sen säilyttämiseksi. :)

   Poista