sunnuntai 8. syyskuuta 2013

Mielen päällä

Pää on täynnä ajatuksia.Tilanne on nyt sellainen, että kaikki on täysin levällään. Se on ihana mahdollisuus, kun on kaikki kortit vielä käsissä, mutta samalla myös stressaavaa ja jännittävää. Mitä tulevaisuus tuo tullessaan?Museoavustukset

Tällä hetkellä päällimmäisenä mielessä ovat museoavustukset. Avustusten viimeinen hakupäivä on lokakuun lopussa. Olimme aikeissa hakea avustusta suunnitelmalle, hirsikorjauksiin ja ikkunakorjauksiin. 
 
Nyt kuitenkaan emme saaneet suunnittelijaa, jonka olisimme  halunneet ja mietimmekin, että tarvitsemmeko suunnittelijaa. Eikö riitä, että talolla on rakennusmestari, jonka kanssa sovimme asioista sitä mukaa, kun etenemme? Karkeat linjat tietysti täytyisi olla paperilla mietittyinä. Riittääkö, että arkkitehti tekisi rakennuspiirrustukset ja suunnittelisi kuistin? Muut asiat voisi miettiä eri ammattilaisten kanssa.Välipohja 
Kuinka hitossa sen tyhjäämme? Mikko pudotti ylhäältä alakertaan puolikkaan kottikärryllisen verran eristettä, niin pöllähdys oli sanoinkuvaamaton. Koko talo oli täynnä pientä hiekkapölyä. Minä olin juuri ajelemassa talolle, niin Mikko pyysi katsomaan, kuinka iso pölypilvi on Törnäväntiellä. (Ulkopaikkakuntalaisille tiedoksi, että tie on erittäin vilkasliikenteinen läpikulkutie.) Pölyä ei onneksi leijaillut enää päätiellä, mutta talon toisen päädyn ikkunasta vielä leijaili iso pilvi.

Olemme harkinneet puruimurin ostoa, mutta en tiedä onko mikään pressu-/ telttasysteemi tarpeeksi tehokas pidättelemään pölyä.

Olemme myös harkinneet putkea, jota pitkin pudottaisimme ne suoraan ikkunasta pressun alle maahan. Tilaamme sille päivälle sadesään.

Imuauto on kallis ja toisaalta haluaisimme myös nähdä, mitä lattian alustat kätkevät.

Mihin me eristeet kuljetamme vai jätämmekö ne täytemaaksi omaan pihaan? Eriste on pääasiassa hienojakoista hiekkaa ja mukana on vähän sanomalehden paloja.

Jos tiedät jonkun, jolla on hyvä ajatus välipohjan tyhjäämiseen liittyen, niin olen yhtenä korvana.

Mikko pudotti eristettä yläkerran sivukkaasta siitä kohtaa, jossa on pahimmat kosteusvauriot.

Näin vähän eristettä ja pölyn määrä oli VALTAVA.

Paksua pölykerrosta ympäriinsä.


Kuisti

Kuistin suunnitteluun tarvitsemme arkkitehdin. Mutta mitä me haluamme? Yksi kerros vai kaksi kerrosta? Kylmä vai lämmin? Aluksi ajattelin, että ilman muuta lämmin, mutta luettuani Tuuma -lehteä olen tullut toisiin ajatuksiin. Sehän onkin rikkaus, että talossa on huoneita erilaisin lämpötiloin. Tätä nyt ehtii vielä miettiä, mutta paljon sekin on mielen päällä.


Näine ajatuksin sunnuntaina. 

25 kommenttia:

 1. Ehdottomasti kannattaa ottaa tehoimuauto jos vaan saatte sellaisen mahtumaan budjettiin. Ei ne mahdottoman kalliita ole ja se nopeus on oikeasti iso asia. Päivässä saattaa saada kaikki pois välikatosta ja koko ositteesta. Se määrä hiekkaa (tonneja),eristettä ja kaikkea roskaa, mitä noi välikatot nielee, on ihan järkyttävä. Jos vaan mitenkään voitte, niin kärsikää se kustannus ja välttäkää se viikkojen vaiva, mikä välikattojätteen poisto teille aiheuttaisi.

  Ymmärtääkseni se ei ole mitenkään kohtuuttoman kallista. Laitteita saattaa saada vuokrattuakin (Cramo), mutta mitä nyt itse nuuskin suurtehoimurointipalvelua samasta syystä kuin te, ne hinnat oli jotain 180-200,-/h ja 5 tunnissa saavat isonkin alan imettyä jätteestä.

  Toinen juttu on se jätteiden lopullinen pääteasema poiston jälkeen. Me ilomielin annetaan imuriautopalvelun viedä ne mennessään. Tonneja hötöä ei pihalle ihan tosta vaan kaiveta ja kun osa on sellaisa jätettä, ettei sitä halua pihalle maata pilaamaan, me ollaan tultu siihen lopputulokseen, että joku firma saa imeä ja viedä pois, jonka jälkeen tilalle tulee puhallettava ekovilla.

  Tsemppiä välikatolle :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos tsempeistä ja kommentista! Ilmeisesti se jäteasemalle kuskaaminen on kallein osuus tonneja painavalle hiekalle. Löytyisipä joku, joka tuon haluaisi.

   Poista
 2. Mä kannatan myös koneellista imua.

  Ja museoviraston avustuksesta. Se pitää käyttää anottuun asiaan tietyn aikajakson sisällä. Kannattaa hakea joka vuosi aina johonkin asiaan.

  Meillä mä suunnittelen, mulle yks korjausrakentamisen asiantuntija piirtää lupapiirrokset. Meillä ei ole vastaavaa mestaria tai suunnittelijaa. Sähkö- ja LVI-suunnittelijat on. Ja niihinkin olen tehnyt esitöitä.

  VastaaPoista
 3. Tulkitsin ystäväni imuautokokemuksia niin, että suuri osa kalliista hinnasta aiheutui juuri kaatopaikkamaksusta. Ja sehän tulee maksettavaksi, vaikka itse tekisikin tyhjennystyön. Ellei sitten läjitä omalle tontille, mutta mahtaako sellaiseen saada edes lupaa...

  Me annoimme vanhojen purujen olla paikoillaan, koska eristeet ja rakenteet olivat kuivia. Kaikenlaista sammalta, hiekkaa ja muuta löytyy välipohjasta ja vintiltä. Toivottavasti eivät aiheuta jatkossa(kaan) ongelmia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuolla on niin pahat kattovauriot, että poisto on ainoa vaitoehto. Onkohan olemassakaan ketään sellaista, joka tarvitsisi tuota hiekkamäärää?

   Poista
 4. Löysin blogiisi muutama viikko sitten ja ilokseni huomasin, että autoilen kerran viikossa opinahjoon talonne ohitse. Kaula pitkällä olenkin kuikuillut taloanne, on se kyllä Seinäjoen katukuvassa mielenkiintoinen ilmestys! Upeita yksityiskohtia tuossa ulkovuorilaudoituksessa ja ikkunanpielissä. En lainkaan ihmettele, että olette lähteneet projektiin, olisin itsekkin heikkona tuon talon edessä! ;D

  En malta olla utelematta, että kuinka mittavia remontteja taloon aijotte tehdä? Tuleeko teillä isompia muutoksia esim. hirsikehikkoon tai huonejakoon? Vai riittääkö, että piirrätytätte nykyisen huonejaon ja uuden kuistin rakennuslupakuviksi. Varmasti muutostöiden laajuus vaikuttaa siihen, minkälaisen suunnittelijan tarvitsette ja myös jokaisella kunnalla on omat vaatimuksensa asiassa. Meillä itellä on nyt alkamassa rakennuslupaprosessi siirrettävään vanhaan taloon ja piharakennukseen. Kuistin päättäminen oli hankalinta, lopulta portaikko saneli, että siitä tulee lämmin.

  Kuistiasia on kyllä varmasti sellanen, joka kannattaa miettiä tarkkaan ja kiirehtimättä.. Vaasassa on Arkkitehtitoimisto Gunilla Lång-Kivilinna, jonka korjauskohteiden referenssit ovat hyvin vakuuttavat. Huh ku tuli piiitkä kommentti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei Elina!

   Rakennatteko Kitinojalle?

   Me ei olla osattu vielä päättää sitäkään tuleeko huonejakoon muutoksia. Tällä hetkellä näyttää siltä, että ei. Kuisti tosiaan on uusittava. Gunillaa on moni suositellut. Ehkä laitan hänellekin tarjouspyynnön.

   Poista
 5. Meillä käytettiin imuautoa. Ehdottomasti paras ratkaisu. Ja kuisti jätettiin meillä kylmäksi. Toimii ihan hyvin.

  VastaaPoista
 6. Voi apua, moni juoksisi tuossa kohtaa jo karkuun ja lujaa. Mutta teilläpä on kova tahto ja uskon, että visiokin, vaikka moni asia on täysin auki. Sanot niin kauniisti tuossa alussa, että kaikki on levällään - mikä ihana mahdollisuus. Voi että, jaksakaa puskea projektianne määrätietoisesti eteenpäin, se tarvitsee teitä! :)

  ja muistakaa hengityssuojaimet. Jossain vaiheessa väistämättäkin projekti muuttuu sisäsiistimmäksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hätäisiä päätöksiä ei onneksi tarvitse tehdä ja tuolta siipalta se ei onnistuisikaan toisin kuin minulta. :) Hengityssuojaimet meillä lähes aina onkin. Nekin pitäisi kyllä varmaan korvata paremmilla.

   Poista
 7. Hui mikä tunnekuohu ja matka 5-6 vuoden päähänkun itse aloitimme remonttia. Talomme on myös 1800-luvulta, tarkempaa tietoa ei ole. Remonttimme oli sikäli erilainen, että halusimme muuttaa noin puolessa vuodessa talon löytymisestä. Meillä siis riehui täällä kaksi mahtavaa kirvsmiestä (voin suositella, Ilmajoelta) kuin viimeistä päivää. Me muu perhe asuimme vielä toisella puolella Suomea, mieheni remontin keskellä ilman lämpöeristystä tai sisälle tulevaa vettä. Alakerta oli melkein valmis kun muutin lasten kanssa, yläkerran kanssa meni vielä muutama kuukausi. Ikuisesti keskenhän tällainen talo on. Sekä konkreettisesti että henkisesti. Ja ain löytyy laitettavaa. Meillä on myös 10 piharakennusta, joista vain osaa on ehditty kunnostaa.

  Muutama ajatus, joka blogista heräsi. Imuauto. Ehdottomasti. Hiekan pitäisi olla piece of cake verrattuna siihen turvepöperöön jota meidän tuplasti isomman talon välipohjasta imettiin. Yksi päivä siihen meni ja oli joka euron arvoista.

  Tiilikatto. Jos se jostain vuotaa, ei hätä ole tämän näköinen. Kyse voi olla rikkinäisestä tai liikahtaneesta tiilestä tai sammaleesta tiilen välissä. Eikun katolle ja tiilien uudelleen ladonta. Aluskatteen pääasiallinen tehtävä liittyy kondensioveteen, tiilikatteen kuuluu itsessään pitää vesi ulkona. Eli ensiapuna tiilet siitä kohtaa pois, harjaus, rikkinäisten vaihto ja huolellinen ladonta. On helppoa, mäkin osaan ;)
  myöhemmin voii sitten ottaa kaikki tiilet pois, harjata ja halutessaan käsitellä. Kurikassa Kari Öörni keittelee sellaista ainetta, joka estää sammalta kasvamasta kattotiiliin. Muutenkin hänet voisi kutsua käymään, perinnerakentamismiehiä. Keittelee myös keittomaaleja myyyntiin.

  Vanhat katot. Säästäkää ihmeessä! Ja lattioita voi hioa vain sen verran, että maali tarttuu, mutta kolot ja muhkurat säilyvät.

  Panu Kailan Talotohtori. Onko teillä jo? Jos ei , hakekaa heti Suomalaisesta. Se on näiden hommien Raamattu. Panu <3

  Ja Sauna. En tiedä oletteko ajatuksissa niin pitkällä, mutta voin lämpimästi suositella saunan laittoa vanhaan aittaan. Jostakin maakunnasta siis vanha aitta siihen markille ja sinne pesutilat. Meillä on sauna siis kaikilla mukavuuksilla, ei mikään vatisauna, koska siellä lasten kanssa ympäri vuoden peseydytään. Tähtitaivaan alla saunaan hipsiminen on joka kerta elämys.

  Kirjoitin tämän viestin jo toistamiseen, toivottavasti se ei nyt katoa...
  Hyviä hetkiä talon kanssa! Vanha talo saa rakastumaan itseensä.
  Maria Kurikasta

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei Maria! Tulkaa käymään meillä. Vertaistuki on tarpeen!

   Kyllä sinne katolle täytyy kivetä mahollisimman pian. Eilenkin oli ainakin neljä vuotokohtaa, kun sateella kävin. Lipan ja lappeen liitoskohassa on päreet laitettu huovan alle.Luulen, että niiden kuuluisi olla huovan päällä. Liitoskohta on nimittäin se, jossa kaikki vuotokohdat ovat. Kattoa on kyllä niin hartaasti tehty ja tiilet hyvin käsitelty, että säälihän se on/olisi purkaa.

   Talotohtori löytyy ja kasa Tuuma -lehtiä. :)

   Saunaa meille ei tule sisälle vaan pihalle tulee. :)

   "Vanha talo saa rakastumaan itseensä" Allekirjoitan täysin.

   Poista
  2. Vuotokohtien sijainti onkin muuten nyt hyvä huomio!

   Jos vuotokohdat sijaitsevat ns. jiiriliitoksessa, eli kuistin ja talon katon liitoksen välissä, on todennäköistä/mahdollista että kuistin alla oleva maa routii. Tästä aiheutuu korjatunkin katon saumojen liikkuminen kuistin liikkumisen myötä, mikä edelleen repii tuota katon saumaa irti. Suurinta osaa vanhojen talojen maata ei ole routaeristetty, ja tätä ongelmaa on ollut todella paljon kuistin ja muun talon kattoliitoksissa. Vaikea tietysti näin näkemättä sanoa :)

   En tiedä onko teillä ollut ajatuksena salaojittaa talo, minkä yhteydessä on helppo laittaa routaEPS maahan.

   Hirtehinen

   Poista
  3. Salaojitusta ei muuten saa laittaa jos perustusten alla on käytetty hirsiarinaa.

   sama.

   Poista
  4. Erittäin hyvä pointti! Kaikki pointit. :) Kiitos jälleen.

   Poista
 8. Tiilikatosta vielä. En kyllä usko, että on tarpeen harjata myöhemminkään kaikkia tiiliä, jos katto on tosiaan kunnostettu -07. Meidän katto on harjauksen tarpeessa ja se on vuodelta -26. Ehkä ensi vuonna...
  Maria

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tiilet tosiaan on hyvin käsitelty. Ne on ladottu yksitellen pois ja siirretty toiseen tilaan, jossa sitten huolella käsitelty.

   Poista
 9. Teillä riittää uskoa ja tahtoa kuten edellä joku mainitsi.Armi

  VastaaPoista
 10. Hei. Komppaan imuautoa. Suuren osan kustannuksista joutuu pulittamaan kaatopaikkamaksuista tosiaan, imuauto on todella sen vaivan väärtti, nopea, tarkka ja tehokas. Omalle työllekin kannattaa laskea joku hinta. Tuollaista määrää sotkua tyhjentää käsipelin aika kauan.

  Toinen asia, suosittelen hankkimaan kyllä pääsuunnittelijan projektille, etenkin jos teillä ei ole ammattitaitoa tässä asiassa. Maksaa moninkertaisesti itsensä takaisi, kun vältytte tekemästä suurempia rakennevirheitä (mitä tulee tehtyä todella helposti! Tällainen rakentamistapa vaatii aina suuremman kokonaisuuden tarkastelua). Siis sellaisen perinnerakentamisesta tietävän, mutta kuitenkin nykypäivän mahdollisuudet huomioivan.

  Kuistiin ehdotan 2 kerrosta ja puolilämpimänä. Rappuset kuistille niin kuisti kierrättää ilmaa jos taloon jää painovoimainen ilmanvaihto.

  Hirtehinen

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentistasi Hirtehinen. Neuvot jäävät mieleen.

   Poista
 11. Meillä oli muuten Håkan Hjerpe Vaasasta imemässä. Paikallinen kävi katsomassa ja sanoi, ettei oma kapasiteetti riitä, mutta suositteli HH:ä.
  Maria

  VastaaPoista