lauantai 17. elokuuta 2013

Tupajumien terveiset

Tänään pääsimme pitkästä aikaa aurinkotalolle. Mikko on ollut työreissussa ja minä olen säätänyt arkea lasten kanssa. Koulu- ja päiväkotiruljanssi alkoi viikolla.

Alakerran isoin makuuhuone on ollut kaaoksen vallassa. Siellä oli niin vaikeasti irroitettavat puukuitulevyt, että koko huoneen lattia oli täynnä pientä silppua. Tästä huoneesta löytyi myös ne kouluaikaiset seinämerkinnät.  Nyt näyttää jo paremmalta, kun siivosin lattioita.

Tämä huone on ollut huonoimmassa kunnossa. Se ei ollut meille mikään yllätys. Ulkopuolella ränni on vuotanut seinää pitkin. Oikeastaan kuvittelimme, että lahovauriot olisivat suuremmat. Tällä hetkellä näyttää, että vain alin hirsi täytyy vaihtaa.

Hirsikorjausta on tehty aikaisemminkin lisäämällä väliin lankkua ja villaa.
Tupajumin vierailu sen sijaan oli yllätys. Vai oliko? Eiköhän kahteensataan vuoteen yksi tupajumiseuruekin ole mahtunut mukaan. Hyvän paikan olivat meidän kannaltamme valinneet. Nimittäin saman hirren, jonka muutoinkin vaihtaisimme. Hirsissä on reikiä ikään kuin joku olisi naulannut pieniä nauloja ja vetänyt ne sitten pois. Näkyvät kuvassa selvästi tuossa toisessa hirressä.

Meillä oli mukava päivä. Sateen ropistessa joimme kuistilla termarikaffit. Lapset olivat mummolassa. Huonon sisäilman takia emme halua, että he oleskelevat talon sisällä pitkiä aikoja.

No, falskaa se kuistin katto toisesta päästä ja termarissa on lommo. Karkitkin saattoi hieman tahmaantua johtuen kelistä. Fiilis oli aurinkoinen.
Mitäpä sitä nainen voisi muuta toivoa kuin kahvitauon työn lomassa, tupajumien syömän ikioman autiotalon ja hyvännäköisen miehen?

We´ll share the same room, yeah! Klikkaa tästä.4 kommenttia:

 1. Huh! Just ajattelin tehdä muutaman ennen ja jälkeen kuvan meidän ekasta puolen vuoden remppa-ajasta, jotta voi todistella itselleen, että jotain on oikeasti saatu aikaiseksi. Nuo sun kuvat on niin tuttuja meille. Tuollaista se oli. Tupajumeineen kaikkineen, eikä homma ole lähimaillakaan valmista.

  Sulla/teillä on sama asenne kuin meillä, että wanhan talon remppaan kuuluu erinäisiä juttuja, jos niitä ei esiinny, se on suurempi hämmästys kuin niiden esiintyminen. Et siis taida kaivata henkistä paijaamista lohduksi tupajumilöydöllenne, mutta kerron kuitenkin mitä meille 2 restauroijaa sanoi käydessään täällä. Kertoivat, että kun on ollut vesivuotoa hirrelle, toki niitä tupajumeja tulee. Laho on niille oikea herkkubuffa. Sopiva kosteus, sopiva lämpötila ja lahoava puu, nammskis, namiskis. Täällä Jovelassa oli alkukeväällä säiden hieman lämmettyä oikea tupajumien kokoontumisajot. Alkoi jo pelottaa, kun niitä mönki ja taapersi kymmenittäin tuvassa. Sen jälkeen kun tietyt lahokohdat korjattiin tuvasta tyyppejä ei ole enää näkynyt. Restauroijat meinasivat, että loputkin häviävät kun taloa aletaan lämmittää ja asuttaa.

  Luin muuten sellaista, että ylläpitolämpö ei ole hyväksi wanhoille taloille talvisin. Pitäisi joko olla lämmittämättä ollenkaan tai lämmittää kunnolla. Nyt kun meillä on tuvassa ja kammarissa laitettu pinkopahvit ja perinnetapetit, meinataan mennä aihtoehdolla 2; lämmittää kunnolla. Hieman se kirpaisee kukkaroa, kun ei olla täällä lämmittämässä puulla viikolla (eikä sitä voisi tehdäkään, kun ei ole savupiippuja ;D, mutta jätetään sähköpatteria päälle siihen malliin, että sisälämpötila pysyy kympin kuumemmalla puolella.

  Kauhean pitkä sepustus, sori ;D On vaan niin mukavaa kun on joku siellä, jolla on ihan yhtä julmettu urakka edessä lahoineen, tupajumineen ja niistä huolimatta pelastamisen arvoisine taloineen.

  Tsemppiä, tsemppiä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vaikka fiilis onkin rento ja tupajumit ei paljon viikikarvoja värähdytellyt, niin tuntui kyllä tosi hyvältä tämä sun tupajumikommentti. Kiitos.

   Hyvä tietää myös tuosta lämmittämisestä. Me oltiin ajateltu korjauttaa ikkunat ja pitää pientä lämpöä sisällä, että olisi mukavampi työskennellä. Taitaa olla tämän talven aurinkotalo kylmillään kuitenkin!

   Vertaistukea tarvitaan, joten kaikki pitkät kommentit otan ilolla vastaan! :)

   Poista
 2. Vau, teillä on hieno projekti edessä, kovasti voimia urakkaan! Mukava jäädä seuraamaan! Mekin ostimme vanhan hirsitalon, siirrettäväksi tosin, mutta hirsien vaurioiden takia emme sitten uskaltaneet kunnostusprojektiin kuitenkaan ryhtyä. Nyt teemme uudesta massiivihirrestä perinteistä pohjalaistaloa. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Kävinkin kommentoimassa blogissasi. Talo näytti yllättävän tutulta. :)

   Poista