torstai 22. elokuuta 2013

Kuisti niin kuin Lehtimäki ja Soini

Täällä päin on sanonta "Ovatpahan vain olemassa niin kuin Lehtimäki ja soini". Sellainen on Aurinkotalon kuisti.

Talon mitta (ilman kuistia) on pituussuunnassa yhdeksän metriä ja kuistin mitta samassa suunnassa on viisi metriä. Kuisti ikään kuin vyöryy ulos talosta ja avaa vielä suunsa portaidenmuodossa. En ole tyylisuuntauksien(kaan) asiantuntija, mutta tuskin se ihan empireä edustaa. Puhumattakaan tuosta mustasta roskapussista kuistin edessä. Ei ole empireä ei.

Alunperin kuisti oli talon toisella puolella. Alla olevassa kuvasta näkyy, että takapuolella oleva pieni mansardi on tehty myöhemmin. Kaikki suurimmat mutokset ovat tehty vuonna 1910.

Alkupeäinen talomalli.

Talo nyt samalta puolelta.
(Täytyy ottaa uusi kuva vielä täysin samasta kohtaa kuin tuo vanha. Kirjoitan sitten enemmän historiastakin. Sain tänään Mariannelta lainaksi Seinäjoen kirjan vuodelta 1963, kiitos!)

Kuisti on tällä hetkellä pahasti vaurioitunut ja purku on ainoa järkevä vaihtoehto.
Porstua, jossa sijaitsevat portaat yläkertaan, on nyt kylmää tilaa. Koska me olemme mukavuudenhaluisia ja lämmintä rakastavia pullamössöjä, tulisi porstua tehdä lämpimäksi. Heitänkin villin ajatuksen ilmoille: Mitä jos emme tekisi kuistia ollenkaan? Jos hakisimme ovensuulle muotokieltä aitasta? 

Ja talo olisikin jotain tämän tyylistä. Kuva täältä.
Tai kuten on jo hyväksi todettu, niin ainahan voimme kääntyä naapurin puoleen ja varastaa ideat sieltä. Miten olisi lasikuisti?


Missään tapauksessa en ole lietsomassa paniikkia. Emme ryhdy mihinkään toimenpiteisiin ilman neuvottelua museolaisten kanssa. Suunnittelussa luotamme tietysti minuun arkkitehtiin. Olemme saaneet ainakin yhden potentiaalisen arkkitehdin nimen. Vinkkejä saa antaa etenkin empire -ajan rakennuksiin perehtyneestä ammattilaisesta.

On kuitenkin yksi asia, josta pidän niin paljon, että sen takia voimme lopulta rakentaa tilalle täysin samanlaisen liian suuren ulokkeen.

Tuo pikkuinen kolmio katon päällä on rakastettava.
Jos tästä tekstistä tuli sellainen vaikutelma, että olen löytänyt talosta jotain negatiivista sanottavaa, niin se mielikuva on väärä. Olen hyvin kiintynyt kuistiinkin, vaikka vähän arvostelen. Arvostelenhan aviomiestänikin. Toisinaan jopa kohtuuttoman paljon, mutta lempeydellä.
 

17 kommenttia:

 1. Mukavuudenhaluisen kannattaa valita jonkinlainen kuisti tai katos oven päälle, jonka alle saa syöksyä vesisateessa kauppakassien kanssa etsimään avainta. ;) Aitan ovityyli on kyllä kaunis, kannattaa käyttää!

  VastaaPoista
 2. Hyvät on suunnitelmat :) Näkyykö talon ja nykyisen kuistin väliseinässä mitään vinkkejä siitä millainen kulku siitä on aiemmin mennyt?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nappasin tosiaan kuva, kiitos vain siitä! :) En olenyt varma ymmäriskö kysymystäsi. Muita vinkkejä ei kyllä löydy, muuta kuin entisen kuistin tukittu ovensuu.

   Poista
  2. Joo, eli juuri sitä ajattelin olisiko jotain oviaukkoija tai seinissä näkyvissä jälkiä, jotka paljastaisivat purettujen vanhojen rakenteiden paikkoja.

   Poista
  3. Joo, se tosiaan löytyy! Ja muitakin tukittuja ovia sitten sisäpuolella. Tämä purkamisvaihe on omalla tavallaan hurjan mielenkiintoista.

   Poista
 3. Lasikuistia ja aitan ovityyliä / julkisivun ikkuna-aukkojen tyyliä iloisesti sekoitellen olisi aika kiva. Tainan vesisadeasia on syytä muistaa!

  VastaaPoista
 4. Suunnitelmat kuulostavat oikein hyviltä. Meillä monet hyvät suunnitelmat ovat kuitenkin menneet uusiksi asioita pidempään punnitessa, joten neuvon miettimään isoja ratkaisuja ihan oikeasti rauhassa, vaikka mieli tekisikin ryhtyä hommiin asap. Tämä vain tällaisena tylsänä järjen äänenä, jos sallit! :))

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tylsä järjen ääni on aina tervetllut. :) Me ei kyllä voida tehdä mitään ratkaisuja nopeasti. Muutenkin on IHAN KAIKESTA sellainen fiilis, että kysytään ainakin kolmen asiantuntijan mielipidettä. :)

   Poista
 5. Hei Jonna! Jos kaipaatte lisävinkkejä, suosittelen lämpimästi arkkitehti Gunilla Lång-Kivilinnaa Vaasasta :) Hän on aikamkoinen ekspertti vanhojen rakennusten kanssa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Gunillaa on suositeltu muuallakin.:) Sinne ainakin lähtee tarjouspyyntö.

   Poista
 6. Hei Jonna! Olen kuisteja rakastava ja taas omistava, mukavuudenhaluinen nautiskelijana. Toivon että mietit pitkään vaihtoehtoja, kaunis kesäsade, istun rottinkituolissa katsellen pikkuruutuikkunoista puutarhaan ja kuuntelen sateen sointuja, vaiko suhahdan sateesta hämärään porstuaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heippa! Kiitos mielikuvasta..mm.. Kyllä me tarkkaan tämäkin asia pohditaan.

   Poista
 7. Minulla oli entisen elämäni kodissa oven päällä pellistä tehty musta kaareva katos, joka oli tuettu kiemuraisilla takorautakannattimilla. Kaunis oli, eikä päästänyt sadetta heti ovelle.

  VastaaPoista
 8. Koukuttuneena oon nyt lukenu blogiasi alusta asti ja tähän välikommenttina, että sellainen lasikuisti, jonka päätykolmiossa olisi sama aurinkoteema kuin talon päädyissä tai sitten aitan päätykolmiossa näyttäisi varmasti hienolle. Tuon nykyisen kuistin riippuvat rimakoristeet kieltämättä tökkää vähän silmään... ja nää oli vaan täysin ei-empireasiantuntijan fiilistelyjä😉. Hitsit, kun tää teidän projekti tempaakin mukaansa. Pitääkin heti huomenna kulkea talonne ohi päiväkävelyllä, kun ollaan justiin nurkilla😊

  VastaaPoista