perjantai 5. heinäkuuta 2013

Rakennushistoria

Museoviraston toimesta aurinkotalosta on tehty inventointi vuona 1995. Seuraavat tiedot ovat peräisin invetointilomakkeesta.

Kyseessä on Ylimarttilasta erotetulle palstatilalle rakennettu rakennusryhmä, jonka alkuperäisistä rakennuksista on jäljellä asuinrakennus ja aitta, jotka ovat 1820- luvun lopulta. Talo on rakennetu Östermyran ruutitehtaan vahtisotilaiden asuinkasarmiksi.


Asukkaita:

- Komennuskunta Vaasan tarkk´ampujapataljoonasta asui rakennuksessa vuoden elokuusta 1829 alkaen, kunnes keisari määräsi suomalaiset sotilasosastot hajotettaviksi.

-Sen jälkeen siellä asui palkattuja vartijoita.

- Rakennuksessa toimi Östermyran työväestölle tarkoitettu ruotsinkielinen ruukinkoulu v. 1852-60.

- Tila tuli Kostantin Törnuuddin omistukseen v. 1905 muun kartanoalueen yhteydessä. 

- Hän myi sen v. 1915 kansakoulun opettaja Olavi Mäkiselle, joka myi sen edelleen

- Henrik Lagergrenille ja Toivo Haapamäelle tammikuussa 1917.

- Heiltä tilan osti mylläri Juho Martin maaliskuussa 1917 .Asuinrakennuksesta: 

Asuinrakennus on pysynyt alkuperäisen mallisena, paitsi: sisäänkäynti on siirretty ilmeisesti 1910- luvun lopulla itäsivulle. Yläkerran huoneet on tehty samaan aikaan, yläkerran rappuja varten tehty korkea kuisti, jonka jatkeeksi myöhemmin on tehty avokuisti. Yläkerran huoneita tehtäessä päätykolmioiden räystäsrakkennelmaa on ohennettu, jotta on saatu tilaa ikkunoille. Kattoa on nostettu hieman. Päätykolmioiden ikkunoiden paikalla oli alunperin "ampuma-aukot".  Ulkorappusten yläosa puuta, alaosa betonia ja alimmaisena kaksi myllynkiveä.

Ne olivatkin myllynkiviä ne ihailemani pyöreät portaat!Ei kommentteja:

Lähetä kommentti